Hoe veilig is jouw bedrijfspand? Ga deze checklist af

Checklist veilig bedrijfspand

Een inbraak levert niet alleen materiële schade op, maar ook de emotionele gevolgen moet je niet onderschatten. Met deze checklist ga je na hoe veilig jouw bedrijfspand is en verklein je de risico’s op inbraak zoveel mogelijk. Ruim 80% van alle inbraken wordt namelijk gepleegd door gelegenheidsdieven, die een kans zien en het pand binnendringen. Dit zegt wel iets over de mate van beveiliging van de meeste bedrijfspanden.

Wie komt binnen en waarom?

Ga je een nieuwe medewerker aannemen, doe dan even een referentiecheck te doen en vraag eventueel om een Verklaring Omtrent Gedrag. Zo weet je wie je in huis haalt. Veel jongere werknemers vinden het eng om deze aan te vragen of denken dat ze de VOG niet krijgen toegekend, vandaar dat Justis een VOG-check heeft uitgebracht. Denk ook aan afspraken over wie welke sleutels in zijn of haar bezit heeft en tot welke delen van de zaak deze personen toegang hebben. Sluit een sleutelcontract af met medewerkers waarin je belangrijke afspraken vastlegt en stel huisregels op voor klanten, leveranciers en medewerkers. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en anderen op aan kan spreken.

Beveilig belangrijke documenten voor de beveiliging van jouw bedrijfspand

Hoe is het geregeld met de beveiliging van jouw belangrijke documenten? Gaat er bijvoorbeeld wat verloren als er een computer wordt gestolen? En hoe voldoe je aan de Meldplicht Datalekken? Dit is een punt dat je goed geregeld wilt hebben, omdat je flink in de problemen kunt raken als er gevoelige informatie verdwijnt. Ook cyberciminaliteit is een groeiend probleem, zodat je moet zorgen dat je veilig blijft online.

Veilig bedrijfspand met een stevig hang- en sluitwerk

Je beveiligt het gebouw met degelijk en goed gemonteerd hang- en sluitwerk. Dit vertraagt inbrekers namelijk minimaal 3 minuten, waardoor de pakkans voor veel inbrekers te groot wordt en ze besluiten het risico niet te nemen. Er zijn verschillende keurmerken waaraan je degelijke sloten kunt herkennen, zoals het SKG-logo met 2 of 3 sterren. Niet alleen deuren wil je goed beveiligen, maar ook de ramen en eventuele rolduren. Een andere drempelverhogende maatregel is het plaatsen van een hek rondom het gebouw. Dit moet wel mogelijk zijn. Hang ten slotte beveiligingscamera’s op zodat je in de gaten kunt houden wat er om het gebouw gebeurt. Er zijn steeds meer slimme oplossingen verkrijgbaar met sensoren die je bijvoorbeeld kunt bevestigen bij de ramen en deuren.

Waardevolle spullen in een kluis zorgt voor een veilig bedrijfspand

Komt de inbreker ondanks alle maatregelen toch binnen? Voorkom dan dat deze waardevolle spullen en informatie mee kan nemen door dit in een kluis te bewaren. Een gecertificeerde kluis voldoet aan Europese Normeringen en biedt bescherming tegen inbraak. Gebeurt er toch iets met de inhoud van de kluis? Dan ben je hier met een gecertificeerde kluis tegen verzekerd.