Praktische tips voor het verhuren van zakelijk vastgoed

Investeer je in zakelijk vastgoed om het te verhuren? Dan wil je natuurlijk winst maken met het verhuren van de panden. Maar daarvoor heb je eerst huurders nodig. Hoe krijg je die? Daarvoor delen we in dit blogartikel enkele waardevolle tips met je. Doe er je voordeel mee!

Bepaal de juiste vraagprijs

Het bepalen van de juiste vraagprijs voor het verhuren van je pand is best een lastige klus. Laat daarom een bedrijfstaxatie uitvoeren, zodat je weet welke waarde je pand vertegenwoordigd en je op die manier houvast hebt om je verhuurprijs te bepalen. Meer informatie over bedrijfstaxaties vind je hier: waardebepaling bedrijfspand.

Heb je eenmaal een maandelijks huurbedrag vastgesteld, probeer daar dan zo min mogelijk vanaf te wijken. Zak je uiteindelijk toch in de prijs? Zorg er dan altijd voor dat je er iets voor terug krijgt. Bijvoorbeeld een huurovereenkomst voor een langere periode.

Bied een huurvrije periode aan

Soms kan het gebeuren dat je het pand niet verhuurd krijgt tegen de huurprijs die je ervoor wilt hebben. Als het verlagen van de huurprijs geen optie is, omdat het financieel een onverstandige zet zou zijn, stel dan een huurvrije periode voor. Dit is een periode waarin de huurder het pand gratis mag gebruiken. In feite is het dus een korting om de huurder tegemoet te komen in het sluiten van een huurovereenkomst voor een prijs die je eigenlijk iets te hoog vindt.

Wees flexibel met de huurtermijn

Huurders die net met een bedrijf zijn gestart zijn vaak huiverig om een jarenlange huurovereenkomst te tekenen. Wees daarom flexibel met de eerste huurtermijn en beperk die bijvoorbeeld tot 1 of 2 jaren.

Op die manier geef je als huurder de zekerheid dat wanneer zijn bedrijf onvoldoende oplevert hij niet nog jarenlang aan een huurcontract vastzit. Uiteraard is het van belang om in de huurovereenkomst een clausule op te nemen waarin je de redenen beschrijft waarvoor het huurcontract na 1 of 2 jaar mag worden ontbonden.

Kortom je sluit dus nog steeds een contract voor bijvoorbeeld 5 jaar af, maar met de clausule dat bij een bepaald bedrijfsresultaat het huurcontract na 1 of 2 jaar beëindigd mag worden.

Maak een verslag van de onderhandelingen

Omdat er tijdens de onderhandelingsgesprekken van allerlei beloftes gedaan kunnen worden, is het belangrijk om een gespreksverslag van de onderhandelingen uit te laten werken en die te ondertekenen.

Natuurlijk neem je ook de afgesproken punten mee in het uiteindelijke huurcontract, maar door het uitwerken van de onderhandelingsgesprekken weet je precies welke gemaakte afspraken er in het contract moeten worden opgenomen en ontstaat daar geen discussie over.

Vraag een bedrijfsmakelaar om meer advies

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan meer advies over het verhuren van je bedrijfspand? Benader dan een bedrijfsmakelaar. Een dergelijke makelaar in bedrijfspanden kan je door het gehele proces van bezichtigingen tot het opstellen van verhuurovereenkomsten ondersteunen. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Dat geeft een goed gevoel!