De toegevoegde waarde van een bedrijfstuin

Dat een bedrijfstuin geld kost is zonder meer waar, maar daartegenover staat dat een bedrijfstuin veel toegevoegde waarde oplevert. In dit artikel vertellen we je wat die toegevoegde waarde concreet is. Ook geven we je diverse tips voor als je overweegt om in zakelijk groen te investeren.

Betere luchtkwaliteit

Een bedrijfstuin helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren, doordat bomen en planten zuurstof produceren en stikstof verwerken om te groeien. Werken in een groene omgeving is daardoor gezonder dan werken in een omgeving die voornamelijk uit beton, steen en asfalt bestaat.

Tip: zet ook planten in de kantoren neer om de luchtvochtigheid te verbeteren. Dit is in de zomer nog eens extra van belang, omdat airconditioning ervoor zorgt dat de lucht vaak te droog wordt. Bovendien zorgen planten voor een rustgevende sfeer op kantoor en geeft het kleur aan het kantoorinterieur.

Een aantrekkelijke werkomgeving

Lucht

Naast dat een groene werkomgeving gezond is, zorg je ook voor een aantrekkelijkere werkomgeving. Medewerkers zitten immers dag in dag uit op kantoor en hechtte daarom veel waarde aan hoe hun werkomgeving eruit ziet. Ga maar na bij jezelf: ken je iemand die een omgeving zonder groen prettiger vindt dan een omgeving met beplanting? Die kans schatten wij klein in!

Tip: plaats bankjes en stoelen in de bedrijfstuin, zodat de medewerkers in de zomer lekker buiten kunnen lunchen en zo nog meer van de tuin kunnen genieten.

Lager ziekteverzuim

Dit punt sluit aan bij de vorige punten. Doordat een groene werkomgeving beter is voor de gezondheid en bovendien ook voor minder stress zorgt, neemt de kans op een verlaging van het ziekteverzuim toe. Een bedrijfstuin kost dus niet alleen geld, maar kan ook daadwerkelijk geld opleveren.

Tips voor als je in een bedrijfstuin wilt investeren

Bloemen
  • Laat van tevoren een tuinontwerp maken, zodat je weet hoe de  bedrijfstuin eruit komt te zien. Om de medewerkers bij de tuin te betrekken, kun je er ook voor kiezen om een tweede tuinontwerp te laten maken en de medewerkers op hun favoriete ontwerp te laten stemmen.
  • Geef, voordat je het tuinontwerp laat maken, aan wat je wensen zijn met betrekking tot de beplanting van de bedrijfstuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plantensoorten die langzaam groeien, zodat je minder vaak een hoveniersbedrijf moet inschakelen. Zo blijven de kosten van het onderhoud binnen de perken.
  • Geef bij het hoveniersbedrijf dat je inschakelt aan dat de bedrijfstuin er het hele jaar door mooi bij moet staan. Dat kan onder andere gerealiseerd worden door rekening te houden met de seizoenen. Dus door zowel seizoenplanten als winterharde beplanting in de tuin te poten.
  • Vraag niet alleen een offerte aan voor het aanleggen van een bedrijfstuin, maar ook voor het onderhoud. Op die manier weet je namelijk met welke vaste kosten je rekening moet houden om de tuin goed te onderhouden. Je wilt immers niet dat het groen na een tijdje alle kanten opgroeit en de tuin daardoor een onverzorgde indruk maakt.
  • Zorg voor voldoende bankjes in de tuin, zodat je tijdens de mooie zonnige dagen voorkomt dat medewerkers geïrriteerd raken, omdat ze keer op keer niet in de tuin kunnen lunchen.

Meer weten over de mogelijkheden voor zakelijk groen? Bekijk dan ook eens de zakelijke hoveniersdiensten van Aardoom Hoveniers. Dit bedrijf bestaat ruim 225 jaar en kan je als geen ander voorzien van een gedegen advies als het om tuinen voor bedrijven gaat.