Verstopte Camera beveiliging

Verstopte camera beveiliging

Misschien is dit een controversieel onderwerp, maar omdat ik hier laatst wat over heb gelezen zal ik ook hier het onderwerp aansnijden. Ik denk dat wij allemaal wel eens video’s over camerabeveiliging hebben gezien in douchen van sportscholen. Dit leidt altijd tot flinke rechtszaken. Misschien heb je zelf wel eens in de kleedkamer camera beveiliging zien hangen. Ik krijg hier altijd flink de kriebels van. Gewoon het gevoel dat mensen naar mij kunnen kijken terwijl ik aan het omkleden ben is al genoeg om mijn haren recht overeind te zetten. De reden dat ik het onderwerp opbreng is een video die ik laatst zag over camerabeveiliging.

Geheime camera beveiliging

Camera’s die overduidelijk midden in de kamer hangen zijn vervelend, maar heb je wel eens nagedacht over verstopte camera beveiliging. De video die ik vorige week zag ging over de geruchten dat de Chinese overheid camera’s gebruikt om hun burgers te bespioneren. Deze geheime camera’s gaan een stuk verder dan simpelweg een camera in het oog van een teddybeer. In deze video heeft een camera beveiliging professional veertig, ja inderdaad veertig, camera’s verstopt in een hotel kamer. Vervolgens kreeg een journalist een half uur de tijd om zo veel mogelijk van deze camera’s te vinden.

 

Enorme variatie aan camera’s

Zij begon met de camera’s te zoeken op de meest voor de hand liggende plekken. Dus daar ging de camera uit het oog van de teddybeer, de camera verstopt achter de spiegel en de camera boven het bed. Maar vervolgens werd het moeilijker, voor zowel de journalist als voor mij om naar te kijken. Want de variatie aan camera beveiliging die ik toen zag maakte mij enorm ongemakkelijk. Ooit gehoord van: ‘Big Brother Is Watching You’? Nou zo voelde ik mij dus na dat filmpje. De camera’s waren verstopt op de gekste plekken. In de knoop van het kussen. In het rietje, in de bovenkant van de afstandsbediening, in de lampen, de wekker. Elk object dat normaliter een klein zwart puntje heeft, werd vervangen door een camera.

 

Veiligheid of achterdocht.

Ik zeg niet dat mijn kamer ook is volgestopt met verborgen camera’s. Maar deze vorm van camerabeveiliging is wel ontworpen met een reden. Deze camera’s zijn ontworpen om mensen te bespioneren. In het tijdperk van spraakopdrachten, gezichtsherkenning is dit voor mij denk ik de grens. Mensen en bedrijven mogen van mij meeluisteren, ze mogen mijn gezicht herkennen en algoritmes mogen uitvogelen dat ik graag naar Centerparks wil. Maar ze mogen niet mee kijken. Maar wie weet gebeurt dat al via de camera van je telefoon.