3 manieren om jouw bedrijfspand te verlichten in nood

Noodverlichting bij brand

Veiligheid in een bedrijfspand is erg belangrijk. Wanneer het pand geëvacueerd moet worden, bijvoorbeeld bij brand, is het verstandig om het pand met de juiste verlichting te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan lampen bij de uitgangen zodat iedereen weet waar deze zijn. In dit artikel laten we manieren zien om jouw bedrijfspand te verlichten in nood. Zo zorg je voor de beste veiligheid in jouw bedrijfspand.

Waarom is verlichting belangrijk?

Noodverlichting is belangrijk omdat je hierdoor te alle tijden ziet waar je heen moet als je het pand moet verlaten. Noodverlichting blijft namelijk altijd branden, ook als er een stroomstoring is. Dit is in de meeste gevallen ledverlichting. Er zijn dan ook verschillende soorten noodverlichting. Zulke verlichting schaf je aan in een (online) winkel met beveiligingsproducten.

1.     Vervangingslichten

Een manier om jouw bedrijfspand te verlichten in nood is met vervangingslichten. Dit zijn lichten die aangaan wanneer de stroom uitvalt. Misschien heeft jouw pand weinig natuurlijk licht doordat er weinig ramen zijn. Wanneer er een stroomstoring is, helpen deze vervangingslichten om het pand te verlichten en de uitgangen te vinden. Deze lichten zijn erg gunstig, omdat ze alleen aangaan wanneer er een noodsituatie is. Je krijgt hierdoor dus geen hoge energierekeningen, omdat de lichten niet altijd aanstaan.

2.     Vluchtrouteverlichting

Andere verlichting die erg nuttig is in een noodsituatie in een bedrijfspand, is vluchtrouteverlichting. Deze verlichting is erg sterk en gaat ook aan in een noodsituatie, zoals bij brand. Hierdoor vind je de weg naar de vluchtroutes. Noodverlichting bij brand is dan ook erg belangrijk, omdat je door de rook vaak veel minder ziet.

Andere bekende vluchtrouteverlichting zijn de groene verlichtingen bij verschillende uitgangen. Hier zie je een vluchticoon op afgebeeld, zodat je weet dat daar de vluchtuitgang is wanneer andere verlichting uitvalt.

Noodverlichting bij brand

3.     Vloerverlichting

Er bestaan ook led strips die langs de paden in het pand richting de uitgang te vinden zijn. Hierdoor weet je waar je je moet voortbewegen om zo goed mogelijk bij de uitgang te komen. Je kiest ervoor om deze verlichting altijd aan te laten, maar het is ook mogelijk om deze verlichting aan de laten gaan als de stroom uitvalt. Houd er wel rekening mee dat het meer energie kost om de lichten altijd aan te laten.

Verlichting hebben in noodsituaties in het bedrijfspand zijn erg belangrijk om veiligheid te waarborgen. Zorg ervoor je één van deze manieren handhaaft, zodat je voor een veilige situatie zorgt.