Drie tips om brand bij jouw bedrijf te voorkomen

brandprotocol

Een ongeluk – en ook een brandend ongeluk – zit in een klein hoekje. Het komt bijvoorbeeld voort uit een elektrisch apparaat met kortsluiting, een prullenbak, een verkeerd gerichte spiegel of een oververhitte stekkerdoos. Toch wil je brand in je bedrijf kosten wat kost voorkomen. Met deze kleine aanpassingen bewerkstellig je een groot effect voor je brandkansen.

1. Let op de elektra

Een van de grootste oorzaken van bedrijfsbranden is overspannen elektra. Dit kan gaan van een te vol gepropte stekkerdoos, tot een verkeerd geschakelde zekering, tot oude en kapotte broodroosters, waterkokers, fohns of zelfs computers. Het is daarom zaak dat je alle elektra in jouw bedrijf regelmatig laat controleren op brandveiligheid. Daarenboven is het aan te raden om je personeel te informeren over het gebruik van apparaten, elektra, stopcontacten en verlengsnoeren middels een brandprotocol. Op die manier weet je zeker dat iedereen in beginsel alle apparaten en stopcontacten op een juiste en brandveilige manier gebruikt.

2. Uitkijken met afvalbakken

Je zou het misschien niet zeggen, maar afvalbakken zijn de nummer één brandstichters van het Nederlandse bedrijfsleven. In dat verband is het zelfs zo dat in sommige bedrijfstakken de brandverzekering niet uitkeert wanneer een brand in een volle afvalzak is ontstaan. Check dan ook of je goed verzekerd bent zodat je na een toch al vervelende brand niet ook nog voor verrassingen komt te staan. Verder is het aan te raden om na te denken over de soort prullenbakken die je op kantoor gebruikt. Een RVS afvalbak is vele malen brandbestendiger dan bijvoorbeeld een plastic exemplaar. Daarnaast kunnen dergelijke afvalbakken, door ze van de vloer en de muur af te plaatsen, er ook voor zorgen dat brand aan de buitenkant van je bedrijfspand in ieder geval voorkomen wordt. Gevalletje “weinig moeite groots effect” dus.

3. Informeer de rokers

Roken is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van je medewerkers, maar in sommige gevallen ook voor je bedrijf. Hoe onschuldig het ook lijkt, sigaretten(peuken) zijn vaak nog de oorzaak van branden. Dit geldt te meer wanneer het bedrijf in kwestie werkt met brandbare materialen en/of wanneer de rookplek zich dicht bij werkplekken bevindt. Voor goede brandveiligheid is het dan ook van belang om het gesprek met de rokers op kantoor aan te gaan. Zorg dat peuken volledig uit worden gemaakt, in speciale RVS bakken worden gedeponeerd en dat er geen brandbare materialen in de buurt zijn. Uw medewerkers veilig, uw bedrijf veilig, u veilig.