Product spuitgieten

Je hebt een kunststof product ontworpen dat je op de markt wilt brengen. Welke techniek kies je nu om dit product te vervaardigen? Je kunt zowel met spuitgieten als 3D printen dezelfde producten produceren, beide van een hoogwaardige kwaliteit. Maar welke productiemethode is nu het meest geschikt voor jouw product? In dit artikel belichten we de verschillen tussen spuitgieten versus 3D printen.

Kunststof spuitgieten

Productieproces

Bij spuitgieten laat men het kunststof materiaal smelten, waarna het in een speciaal gemaakte matrijs wordt gegoten. Zodra het materiaal is afgekoeld, wordt het product verwijdert waarna de matrijs opnieuw gevuld kan worden. Bij 3D printen wordt gebruik gemaakt van een 3D printer om het kunststof product laagje voor laagje in drie dimensies ‘uit te printen’.

Productiesnelheid

Beide productmethodes vereisen een opstarttijd. Bij spuitgieten moet een matrijs worden gemaakt, bij 3D printen een digitale tekening. Zodra de matrijs eenmaal klaar is, kunnen met spuitgieten in korte tijd veel producten vervaardigd kunnen worden. Deze methode wordt dan ook voornamelijk gekozen voor hoge volumes. 3D printen gaat meestal iets langzamer, omdat elk product laagje voor laagje moet worden opgebouwd.

Productiekosten

Spuitgieten versus 3D printen, wat is goedkoper? Die vraag is lastig te beantwoorden. Omdat er voor elk product een matrijs gemaakt moet worden, liggen de investeringskosten van spuitgieten doorgaans iets hoger. Over het algemeen gaat men er dan ook van uit dat 3D printen de goedkoopste methode is voor kleine aantallen, en spuitgieten voor grote aantallen. Toch gaat dit niet altijd op. Wanneer spuitgieters bijvoorbeeld zelf hun matrijzen produceren, kunnen de opstartkosten aanzienlijk lager zijn. In dat geval zou spuitgieten ook voor kleinere oplages de goedkoopste (en snelste) optie zijn.

Spuitgieten

Spuitgieten vs 3D printen, wat is nu de beste methode?

Spuitgieten of 3D printen, welke methode het beste is voor jouw product? Dat is volledig afhankelijk van het soort product, de complexiteit ervan en hoe hoog de volumes zijn. Het kan geen kwaad om zowel bij een spuitgieter als bij een 3D printer offertes aan te vragen en te vragen naar de mogelijkheden en doorlooptijden. Vaak krijg je dan een aardig beeld van welke methode het meest geschikt is.