Hoe wordt blik gerecycled? Wij leggen het je uit!
Te vaak horen we dat blik als verpakkingsmateriaal als niet duurzaam wordt beschouwd. Dit is, zeker in Nederland waar meer dan 94% van het blik gerecycled wordt, niet het geval. Blik is namelijk een enorm duurzaam product en voor een scala aan producten eigenlijk het ideale verpakkingsmateriaal. Zo is blik het enige product waar voedingswaren jarenlang goed in blijven zonder aan kwaliteit, smaak, kleur of geur te verliezen. Het is dus zeer geschikt om te gebruiken als voorraadblik. Om je meer over blikken als duurzaam product te vertellen leggen we uit hoe blik gerecycled wordt.
Begin bij het begin
Voordat we het recycleproces van blik belichten, is het natuurlijk belangrijk om wat basiskennis van recyclen te bezitten. Want, wat verstaan we onder recyclen?
“Recycling (Nederland) of recyclage (Vlaanderen) is het opnieuw gebruiken van materialen.”
In het geval van blik betekent dit dat het materiaal van blik, dun gewalst plaatstaal, gebruikt wordt om een nieuw blikje te maken of een ander product dat van het blikmateriaal gemaakt is.
Wat we ook zeker niet moeten vergeten is het feit dat bij plastic en andere materialen het niet oneindig te recyclen is. Bij blik is dit wel het geval. Een blikje kan oneindig gerecycled worden. Dit maakt blik tot één van de meest duurzame materialen.
De oneindige recycling cyclus van blik
Van prullenbak tot nieuw product
Het recyclen van blik zien we als een cyclus. Bij plastic is dit ook van toepassing alleen gaat bij plastic een groot percentage van het te recyclen materiaal verloren. Bij blikken is dit totaal niet het geval. Het is 1 van de meest duurzame producten en hieronder lees je meer over de recycling cyclus van blik.
1. Blik gekocht in de winkel
Stap 1 van de cyclus is de aankoop van een product met een blikken verpakking in de winkel. Denk aan soep, frisdrank, groente etc.
2. Het blikje is leeg
De inhoud van het blik is gebruikt en het blikje heeft thuis geen nut meer? Wat doe je er vervolgens mee? Je kunt een blikje gewoon bij het huisvuil gooien, in de prullenbak dus. Je hoeft, in tegenstelling tot bij plastic en papier/karton, dus geen extra moeite te doen om het afval te scheiden.
3. Het huisvuil met blik wordt opgehaald
Je zet netjes de grijze bak buiten op de dag dat de vuilniswagen weer langskomt. Je huisvuil en dus ook het blik wordt netjes opgehaald en naar de verwerkingsinstallaties gebracht.
4. Verbranden afval
Het afval wordt in de verwerkingsinstallaties verbrand, maar de blikjes verbranden hierbij niet! Deze blijven namelijk over omdat de temperatuur niet boven de smelt temperatuur komt van blik.
5. Scheiden blik en afval
Van alle restproducten van het verbrande afval moet het blik gescheiden worden. Dit heb je namelijk niet thuis gedaan. Het wordt bij het recyclen van blik namelijk veel effectiever gedaan, in één keer op het afvalverwerkingsbedrijf. Er gaat een heel sterke magneet over het afval heen en zo wordt het blik uit het afval gehaald en dus gescheiden.
6. Een nieuw blik
Van het gescheiden blik worden weer nieuwe blikproducten gemaakt. Het blik wordt in een blikjesfabriek gesmolten en zo kan er opnieuw een blikje van gemaakt worden. Vervolgens wordt het blik gevuld en weer naar de winkel gebracht. Daarna begint de cyclus weer van voren af aan!
Wist je dat?
Er zijn een aantal eigenschappen van blik, economisch en klimaat technisch, die het recyclen van blik enorm aantrekkelijk maken. Want wist je dat …
- Bij het recyclen van blik wordt minstens 70% energie bespaard ten opzichte van het fabriceren van een blikje met nieuw metaal of aluminium.
- In 2016 werd in Nederland alleen al 4,8 miljoen ton ijzererts, 1,7 miljoen ton steenkool, 4,7 miljoen ton CO2 bespaar door het recyclen van blik.
- Nederland is één van de wereldwijde marktleiders in het recyclen van blik.