Welke soorten belasting zijn er voor ondernemers?

Elke ondernemer heeft ermee te maken: het betalen van belasting. Als ondernemer heb je te maken met andere belastingsoorten dan burgers. Het is namelijk iets complexer. Je hebt namelijk te maken met meerdere belastingsoorten. Afhankelijk van de rechtsvorm en de grootte van jouw onderneming kunnen er meer belastingsoorten bijkomen. Dit kan vragen oproepen, zoals: ‘Wat voor belasting betaal ik als onderneming?’ en ‘Is er een verschil tussen omzetbelasting en btw?’ In dit artikel zetten we de belangrijkste belastingen voor ondernemers op een rijtje.

De belastingdienst

Als ondernemer ontkom je er niet aan: het betalen van belastingen. Jaarlijks krijg je een brief van de belastingdienst over de belastingen die je voor het voorgaande jaar moet betalen. Ben je benieuwd welke belastingen je als ondernemer kunt verwachten? We laten je zien welke belastingen je als ondernemer kunt verwachten. Zodat je niet voor vreemde verrassingen komt te staan.

Omzetbelasting

Er is nog wel eens wat verwarring hierin, maar omzetbelasting is gewoon hetzelfde als btw. Het is de belasting over de omzet die je hebt gedraaid. De betaaltermijn van omzetbelasting kan verschillen. Je kunt dit per maand doen, maar ook per kwartaal of per jaar is een optie.

En vergeet niet: zakelijk kosten die je hebt gemaakt kun je hiervan aftrekken. Denk aan reiskosten, inventaris etc.

Inkomstenbelasting

Iedereen die werkt betaalt jaarlijks inkomstenbelasting. Je kent het waarschijnlijk wel, de online tool van de Belastingdienst die je elk jaar invult. Als medewerker in loondienst wordt deze tool voor het grootste gedeelte ingevuld, maar voor ondernemers is dit meestal niet zo. Er gaat dus vaak meer tijd in zitten en het is complexer. Daarnaast geldt: hoe meer inkomsten je hebt, hoe hoger het belastingpercentage is.

Jaarlijks dien je jouw aangifte vóór 1 mei in. Let dus op dat je hiermee niet te laat bent! Wil je toch uitstel? Dan kun je dit regelen via je accountant. Tevens kun je als beginnend ondernemer gebruik maken van diverse kortingen en belastingvoordelen. Hierdoor is het bedrag dat je aan belasting betaalt lager. Het is in ieder geval de moeite waard om jezelf hierin te verdiepen. Het kan je een hoop voordeel opleveren.

Vennootschapsbelasting

Heb je een B.V. of een N.V.? Dan betaal je ook vennootschapsbelasting. Deze belasting betaal je jaarlijks achteraf (aan het begin van het nieuwe jaar). Vennootschapsbelasting is een stukje complexer dan de belastingsoorten die hierboven genoemd worden. Je moet namelijk rekening houden met veel verschillende details. Een belastingadviseur in Hoofddorp