Wat VoIP voor jouw organisatie kan betekenen? Je leest het hier

VoIP

Hey ondernemer! Heb jij al wel eens van VoIP gehoord? VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. Bellen via VoIP is in feite draadloos via het internet bellen. Je gebruikt dus geen ISDN of analoge lijn, maar gebruikt in plaats daarvan Wi-Fi of data om op je telefoon of laptop te bellen. Wist je dat VoIP ook veel kan betekenen voor jouw organisatie? In dit blog vertellen we daarom meer over VoIP – één van de zakelijke telefonie trends in 2021

Wat is VoIP en wat is het niet? 

Zoals we aangaven is Voice over Internet Protocol draadloos via het internet bellen, waarbij je geen gebruik maakt van een vaste lijn. Nu denk je misschien: maar dat is toch gewoon digitaal bellen? Maar dit is niet het geval. Bij digitaal bellen ben je aangesloten op het openbare telefoonnetwerk en bel je met een telefoonnummer naar een ander telefoonnummer. VoIP, soms ook wel internet bellen genoemd, is anders, omdat je hierbij niet naar nummers belt, maar naar IP-adressen. 

Voorbeelden van VoIP

Het woord VoIP klinkt misschien erg ingewikkeld, maar er is een grote kans dat je al lang gebruik maakt van VoIP. Denk bijvoorbeeld aan Skype of bellen met Microsoft Teams, een aantal VoIP tools die ons tijdens de coronatijd meer dan bekend zijn geworden.  

Zakelijke voordelen van VoIP

VoIP heeft een heleboel voordelen waar jouw onderneming van kan profiteren. Je leest ze hieronder:

  • Je hebt de mogelijkheid met VoIP om naar contacten over de hele wereld bellen voor veel lagere kosten. 
  • VoIP services kunnen vaak meerdere zaken combineren, zoals e-mail, agenda’s en bellen. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijker en geïntegreerd kunt werken. 
  • De verbinding kan altijd versleuteld worden. Dat maakt ‘inbreken’ op de lijn een stuk lastiger dan bij conventionele telefoongesprekken. 
  • Je kunt een onbeperkt aantal gesprekken met VoIP voeren over slechts één netwerkverbinding. Dat scheelt dus een hoop bekabeling in je kantoorpand. Handig! 

Maar zijn er ook nadelen aan VoIP?

Nu vraag je je vast af of er ook nadelen aan VoIP zitten. Het klinkt immers allemaal wel erg mooi. Maar helaas, ook VoIP heeft enkele nadelen. Het belangrijkste nadeel van VoIP is waarschijnlijk dat de verbinding afhankelijk is van de sterkte van je Wi-Fi of data signaal. Wat dat betreft is een vaste lijn dus stabieler. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen wat beter voor jou en jouw onderneming werkt.