Wat is een administratief medewerker

Nederland staat vol met bedrijven met kantoren waar administratieve werkzaamheden worden uitgevoerd. Dat klinkt mooi, maar wat betekent dat en wat is een administratief medewerker? Is dat iemand die al die werkzaamheden op kantoor kan uitvoeren? Nou, misschien niet alle werkzaamheden, maar wel een deel daarvan. Zoals telefoontjes aannemen, e-mails beantwoorden, gasten ontvangen, correspondentie opstellen, etc. De vraag ‘wat is een administratief medewerker?’ heeft dus meerdere antwoorden. Realiseer je dit goed als je op zoek bent naar een kantoorbaan. Want ook als je geen opleiding hebt gevolgd ben je misschien wel capabel genoeg om een aantal van die taken in te vullen.

Wat is een administratief medewerker: drie deelfuncties

Om een beetje een beeld te krijgen bij de vraag ‘wat is een administratief medewerker?’ is het handig om naar drie deelgebieden te kijken, die allemaal behoren tot het taakgebied van een administratief medewerker. Ten eerste is dat de secretarieel medewerker. Die houdt zich bezig met het opstellen en afhandelen van schriftelijke correspondentie en mondelinge communicatie. Een receptionist-telefonist is eigenlijk een doorgeefluik, die telefoontjes aanneemt en mensen ontvangt. Het derde deelgebied van de administratief medewerker is de bedrijfsadministratief medewerker. Die houdt zich vooral bezig met archivering, het beheer van de debiteuren en de verwerking van formulieren.

Wat is een administratief medewerker: algemene vaardigheden

Zoals je ziet zijn er veel verschillende antwoorden op de vraag ‘wat is een administratief medewerker?’. Maar een administratief medewerker moet ook een aantal algemene vaardigheden hebben. Zoals het omgaan met een tekstverwerker, een spreadsheet en een e-mailpakket. Je moet ook weten hoe je processen moet organiseren en begeleiden. En als je goed bent om het analyseren van informatie is dat ook mooi meegenomen. Er is genoeg werk te vinden als administratief medewerker. Als je daar interesse in hebt helpt het enorm als je eerst een opleiding volgt bij Fabius.