Veranderd van baan of ontslag? 3 tips waar je op moet letten met je verzekering

Je baan vaarwel zeggen kan verdrietig of juist fantastisch zijn; hoe dan ook zal je door een spannende tijd gaan. Maar of je nu zelf bent overgestapt naar een nieuwe werkgever of ongewild moest opstappen, het is belangrijk om inzicht te krijgen in praktische zaken zoals verzekeringen. Wil je bijvoorbeeld een juridisch specialist inroepen omdat je vragen hebt over een eventuele ontslagvergoeding, dan is het handig een rechtsbijstandsverzekering te hebben afgesloten. Bovendien is het belangrijk je zorgverzekering te checken. Hieronder volgen 3 tips om op te letten als je veranderde van baan of bent ontslagen.

Tip 1: ga na of je collectief verzekerd bent bij je oude werkgever

Als je niet precies weet hoe het zit met jouw zorgverzekering, bel de verzekeraar dan gewoon op. Blijkt dat jij als werknemer profiteerde van de korting van een collectieve verzekering, dan kunnen er verschillende scenario’s van toepassing zijn wanneer je van baan veranderd of ontslagen bent:

Scenario 1

Bij dezelfde verzekeraar wordt je collectieve polis omgezet naar een individuele polis. Het collectieve voordeel komt te vervallen, wat betekent dat je mogelijk meer gaat betalen. Na de omzetting van je verzekering mag je soms overstappen naar een andere verzekeraar. Vraag na wat de mogelijkheden zijn.

Scenario 2

Je gaat aan de slag voor een nieuwe werkgever, maar kunt lid blijven bij de verzekeraar van je oude werkgever omdat deze je een alternatieve collectieve zorgverzekering aanbiedt.

Scenario 3

Je mag tot het het einde van het kalenderjaar gebruikmaken van het collectief van je werkgever. Daarna wordt deze polis omgezet naar een individuele polis. Het zoeken van een nieuwe, passende verzekeraar kan best wat tijd kosten, maar er zijn handige zorgverzekeringvergelijkers waarop je ze kunt vergelijken.

Scenario 4

Via jouw nieuwe werkgever kun je je ook aansluiten bij een collectieve zorgverzekering. Schrijf je uit bij je oude verzekering, vraag om een uitschrijvingsbewijs, en maak direct gebruik van het nieuwe collectief.

Tip 2: zoek zelf een collectief voor je zorgverzekering

Als je het op eigen houtje wilt doen, kun je onafhankelijk van je werkgever een collectief zoeken. Vraag het na bij je sportvereniging, of zoek online naar open collectieven die korting bieden voor de grootste en beste verzekeraars.

Tip 3: neem een rechtsbijstandsverzekering

Als je je baan kwijt bent, kun je behoefte hebben aan een rechtsbijstandverzekering. In verschillende situaties kan deze van pas komen:

  1. Je werkgever is failliet gegaan. Wellicht heb je via het UWV recht op vergoedingen, maar je weet niet precies welke. Een jurist kan het voor je uitzoeken.
  • Je bent op staande voet ontslagen, maar je denkt dat je onrechtvaardig bent behandeld. Een jurist van jouw rechtsbijstandverzekering kan beoordelen of het ontslag terecht is en kan je alles vertellen over jouw rechten en plichten.
  • Je bent boventallig verklaard en je werkgever heeft zich naar jouw gevoel niet gehouden aan het afspiegelingsbeginsel. Een rechtsbijstandsverzekeraar kan ernaar kijken en kan assisteren in onderhandelingen met jouw werkgever.

Door deze tips te volgen, kom je qua verzekeringen niet voor verrassingen te staan wanneer je stopt met je baan. Ben je nog op zoek naar nieuw werk? Neem dan een kijkje tussen de vacatures.