Veilig laden en lossen? Voorkom ongelukken met deze tips!

veilig laden en lossen

Op een laadperron gebeuren vaak ongelukken. Het is dan ook een drukke boel met al dat laden- en lossen. Daarom is het goed om eens kritisch te kijken hoe je het laadperron voor je werknemers veiliger kan maken en welke tools hiervoor nodig zijn. Het vraagt nu eenmaal een investering. Hoewel ook kleine toepassingen al een groot resultaat op een veilig werkomgeving kunnen zijn.

Elke toepassing betreft de veiligheid op een laadperron maakt een perron veiliger. Het is goed om je te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. Op Loading-Systems.com vind je diverse oplossingen om de veiligheid op het laadperron te verhogen.

Zorg voor duidelijke werkinstructies

Als eerste moeten de werkinstructies natuurlijk voor iedereen duidelijk zijn. Je kunt dit doen door werknemers te vertellen hoe er gewerkt moet worden en wat je verwacht. Maar het is natuurlijk beter om duidelijke instructieborden voor veiliger werken te plaatsen. Waarop te lezen is welke kleding er gedragen moet worden, wat verboden is en dat er minimaal twee mensen bij het laden- en lossen aanwezig moeten zijn. Om wat voorbeelden te noemen. 

Plaats stoplichten voor de chauffeurs

Voor een vrachtwagenchauffeur is het niet altijd duidelijk wanneer er gereden kan worden en wat de bedoeling is. Een eenvoudig stoplichten systeem kan dit duidelijker maken en dus zorgen dat er niet te vroeg gereden kan worden. 

Daarnaast kan er van een chauffeur worden verwacht dat er een eindcontrole plaats zal vinden. Een beetje afhankelijk van het soort bedrijf en de werkwijze. Als je een eigen wagenpark hebt is dit misschien de taak van een werknemer op het perron. 

Kies voor hulpmiddelen als wielkeggen

Een eenvoudige manier om beweging bij een vrachtwagen te voorkomen zijn wielkeggen. Je kunt deze makkelijk plaatsen. De wielkeggen voorkomen dat er beweging is bij het laden- en lossen van vracht. Een veilige maar eenvoudige manier dus. 

Er zijn verschillende soorten wielkeggen te koop. Een beetje afhankelijk van het soort wagen en de toepassing ervan. Zo heb je de keuze uit verschillende materialen, vormen en ook of de kanten die geblokkeerd moeten worden. Is het een kant omdat er bijvoorbeeld op een helling gewerkt moet worden of is het een algeheel blokkeer systeem voor de wagen waardoor bewegingen voorkomen moeten worden.