Opleiding vertrouwenspersoon voor een veilige en integere werkplek

Iedereen vindt het belangrijk om te kunnen werken in een veilige en vertrouwde werkomgeving. Binnen organisaties zijn veel mensen werkzaam en het komt vaak voor dat bepaalde situaties niet helemaal soepel lopen. Zo vindt er af en toe ongewenst gedrag plaats en het is belangrijk dat signalen hiervan zo vroeg mogelijk worden opgevangen. Organisaties stellen hier vaak een vertrouwenspersoon voor aan en in deze blog wordt ingegaan op de opleiding vertrouwenspersoon. Zo'n vertrouwenspersoon is door de overheid verplicht gesteld voor bedrijven groter dan 50 werknemers en is ontzettend waardevol. Ben jij benieuwd waar de opleiding vertrouwenspersoon mensen voor opleidt en wat er allemaal bij komt kijken? Lees gauw verder en ontdek of deze opleiding misschien ook iets is voor jou!

Opleiding tot vertrouwenspersoon voor vaardighedenvorming

Of je nu wordt aangesteld als vertrouwenspersoon door de organisatie waar je werkzaam bent of zelf meer vaardigheden in het vakgebied van de vertrouwenspersoon wil verwerven, een opleiding vertrouwenspersoon biedt ontzettend veel handvatten! Zo kun je een werknemer die klem zit door het volgen van deze opleiding professioneel ondersteunen. Ook komen onderwerpen zoals gewenste omgangsvormen en integer handelen aan de orde waarmee je breed opgeleid wordt. In je rol als vertrouwenspersoon is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat deze rol precies inhoudt en welk beleid er dient te worden gevoerd. De opleiding vertrouwenspersoon speelt hier actief op in door te starten met het aanbieden van theoretische kennis, waarna deze kennis al vrij snel met het naspelen van praktijkvoorbeelden kan worden getoetst. Juist door het oefenen van standaardsituaties in de praktijk kan de vaardighedenvorming worden gestimuleerd. Persoonlijk heb ik de opleiding tot vertrouwenspersoon ook gevolgd voor mijn positie binnen de organisatie waar ik werkzaam ben en ik ben hier ontzettend tevreden over. 

Resultaten van de opleiding tot vertrouwenspersoon

Zelf heb ik een officieel erkend certificaat behaald voor de functie van vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen. Voor deze opleiding hoef je nog niet werkzaam te zijn als vertrouwenspersoon en dat was ik destijds ook nog niet. Na het volgen van de opleiding was ik op de hoogte van wat ongewenste omgangsvormen nu precies zijn en wat de impact op mensen hiervan is. Ook heb ik tijdens deze opleiding vertrouwenspersoon alles geleerd over de positie, taken en bevoegdheden van de vertrouwenspersoon en het kader waarbinnen je opereren mag. Verder leer je alles over hoe je een melder van ongewenste omgangsvormen kunt opvangen, begeleiden en de nazorg kunt regelen.

Persoonlijk vond ik het heel belangrijk dat je ook leert hoe je moet reflecteren op je eigen handelen. Zo groei je namelijk ook nog als persoon naast dat je leert hoe je andere mensen kunt ondersteunen. De opleiding tot vertrouwenspersoon heeft voor mij een hoop deuren geopend en ik zou deze dan ook aan iedereen willen aanraden!