Nieuwe pallets kopen? Dit moet je weten!

Nieuwe pallets kopen? Dat is wellicht niet zo eenvoudig als het klinkt. Er zijn verschillende soorten te koop en er zijn een aantal factoren die je het beste overweegt alvorens over te gaan op aanschaf. Wij helpen je graag verder met het vinden van de perfecte pallets!

Nieuwe pallets kopen – welk type?

Wil je nieuwe pallets kopen van kunststof of van hout? Beide hebben zo hun voordelen. Zo zijn de kunststof types licht van gewicht en onderhoudsarm. Aan de andere kant zijn houten pallets gemakkelijk te repareren, zeer sterk en lekker goedkoop. Als hout je voorkeur heeft, heb je de keuze uit onder andere blokpallets en vezelpallets.

Blokpallets hebben het voordeel dat ze aan alle vier de kanten gelift kunnen worden door de heftruck. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de richting waarin je de pallets plaatst. Vezelpallets zijn zeer licht en kunnen, wanneer ze niet gebruikt worden, zeer compact opgestapeld worden. Houd er wel rekening mee dat een vezelpallet niet zoveel gewicht aankan als een ‘normale’ houten pallet.

Het draagvermogen en formaat van de pallets

De belangrijkste factor waar je op moet letten wanneer je nieuwe pallets gaat kopen, is het draagvermogen. Houd rekening met drie vormen van belasting. De eerste vorm is statische belasting. Dit is het maximale gewicht dat een pallet kan dragen wanneer het stilstaat op de grond. De tweede is de belasting in een stelling. Dit is het gewicht dat een pallet aankan, wanneer het in een stelling staat. Tot slot moet je rekening houden met de dynamische belasting: het gewicht dat een pallet maximaal kan hebben in beweging, bijvoorbeeld wanneer het verplaatst wordt met een heftruck.

Overweeg ook de afmetingen van de pallets. Op een te kleine pallet kun je niet voldoende goederen kwijt, maar een pallet moet ook niet onnodig groot zijn. Grotere pallets zijn immers zwaarder, waardoor je transportkosten omhoog gaan. Het beste koop je pallets van hetzelfde formaat, zodat ze stapelbaar zijn.