Hoe houd je de financiële kant van je onderneming op orde?
Voor iedere onderneming is het belangrijk dat de financiële kant sterk en op orde is. Als de financiële kant een rommeltje is, dan kan dat zeer grote gevolgen hebben voor jou als freelancer. Dat komt voornamelijk doordat jij als freelancer in veel gevallen persoonlijk aansprakelijk bent voor financiële schade. Zonder een goede financiële basis en een uitstekende administratie staat een bedrijf dus eigenlijk op omvallen. Je hebt namelijk geen idee wat jij nou precies verdient en hoeveel geld er per dag of per maand uit je onderneming verdwijnt. Dat zou inhouden dat het niet mogelijk is om correcte belastingaangiftes te doen. Het gevolg daarvan is dat je hevige boetes van de belastingdienst krijgt en eigenlijk nog dieper in de financiële problemen komt. Hoe je de financiële kant van je onderneming sterk en op orde houdt, vind je in dit artikel.
Neem een boekhouder in dienst
Het is enorm belangrijk dat de boekhouding van een bedrijf altijd op orde is. Hierbij maakt het dan zeker niet uit of het nou om de boekhouding van een freelancer van Younited gaat of juist die van een enorm grote N.V. Door de boekhouding op orde te hebben krijg je namelijk inzicht in geldstromen en ook weet je wat je daadwerkelijk verdient. Je weet als geen ander dat boekhouden vervelend en saai kan zijn. Daarom is het ook verstandig om iemand in te huren die dit wel leuk vindt en er ook verstand heeft. Zo’n persoon is natuurlijk een boekhouder en door het inschakelen van een boekhouder zul je merken dat je opeens gebruik kan maken van allerlei opties. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een zelfstandigenaftrek.
Bewaar financiële stukken
Het maakt tegenwoordig niet uit of het nou om het aanschaffen van benzine of juist om het aanschaffen van een broodje gaat, het is en blijft enorm belangrijk om financiële stukken voor 7 jaar te bewaren. Dit geeft een boekhouder ook aan, want de belastingdienst in Nederland heeft dat namelijk verplicht gesteld. Dit omdat de Nederlandse belastingdienst wil controleren wat er de afgelopen 7 jaar op financieel gebied met de onderneming is gebeurd. Natuurlijk mag je na 7 jaar financiële stukken in de papierversnipperaar gooien, maar dat is niet altijd handig. Als jij je bedrijf wilt verkopen, dan willen eventuele kopers graag ook de oude boekhouding overnemen. Niet omdat ze dit leuk vinden, maar zij willen natuurlijk weten hoe de financiële basis van jouw onderneming is gelegd.