Bedrijfsafval beter sorteren? Gebruik deze 10 simpele tips!

Bedrijfsafval beter sorteren? Gebruik deze 10 simpele tips!

Bij bedrijven wordt nog steeds te weinig afval gescheiden. Tijd voor verandering! In dit artikel lees je 10 tips die je helpen bij het sorteren van bedrijfsafval

Tip 1: kiep de restafvalcontainer om

Door de restafvalcontainer om te kieperen, zie je hoeveel plastic en papier en noem maar op erin zit. Dit had allemaal gescheiden kunnen worden. Dit geeft inzicht in het gedrag van de personeel.

Tip 2: breng de afvalstromen in kaart

Nu je je afvalbak hebt omgekieperd, kun je ook precies zien welke afvalstromen erin zitten. Schaf voor elke afvalstroom die je tegenkomt een aparte afvalbak aan.

Tip 3: houd je aan de sorteerverplichtingen

Elk bedrijf is verplicht 21 afvalstromen te sorteren. Voor al deze stromen moet een aparte bak komen. Maar: niet alle 21 afvalstromen komen waarschijnlijk voor in je bedrijf. 

Tip 4: laat de containers vaker legen

Vaak wordt het afval op een vast moment opgehaald. Het kan zijn dat de afvalbak al sneller vol zit. Als dit vaak gebeurt, is het verstandig om je bedrijfsafval vaker op te laten halen. Zo is er altijd genoeg ruimte in de afvalcontainers, zodat werknemers het afval netjes in de juiste container kunnen gooien.

Tip 5: verzamel plasticfolie

Hoewel plasticfolie vaak maar in kleine hoeveelheden voorkomt, is het toch verstandig deze apart te sorteren. Verzamel de folie in plastic zakken. Deze wordt tegelijkertijd opgehaald met het papier.

Tip 6: maak één centrale afvalplaats

Haal aparte prullenbakjes onder de bureaus weg en maak één centrale afvalplaats. Zo gooien de medewerkers niet achteloos al hun afval bij elkaar, maar zullen ze het eerder scheiden. 

Tip 7: schaf een perscontainer aan

Een perscontainer perst het afval bij elkaar en vermindert het volume enorm. Hierdoor hoeft het afval minder vaak opgehaald te worden, wat weer scheelt in de kosten. Bij Milieu Service Nederland kun je een perscontainer huren.

Tip 8: sorteer goed

Je moet je best doen om het afval op een goede manier te sorteren. Goed gesorteerd afval is waardevoller dan afval dat fout is gesorteerd. Fout gesorteerd afval maakt het recyclen moeilijker en kan je bedrijf geld kosten.

Tip 9 : kijk of je recht hebt op premies

Als je je afval op een juiste manier sorteert en scheidt, kun je recht hebben op premies. Dit geldt vooral voor bedrijven die veel afval produceren. 

Tip 10: betrek al je personeel

Om je medewerkers te motiveren om afval te sorteren, is een goede communicatie belangrijk. Laat de doelstellingen weten en sta open voor hun eigen ideeën.