4 fouten die ik maakte als leidinggevende

Als leidinggevende denk je soms dat je boven de rest staat dit is bijna het slechtste wat je kunt denken. In dit artikel schrijf ik nog een aantal tips die ik geleerd heb op de cursus leidinggeven van Learnit. De fouten die ik eerst maakte heb ik nu weten recht te zetten in mijn team en ik raad elke leidinggevende dan ook om deze cursus te volgen.

Ik weet alles

Wanneer je als leidinggevende denkt dat e het beter weet dan het personeel ga je al snel de fout in. Wanneer je deze houding aanhoudt sta je er al snel alleen voor, want dan zal het personeel niet meer met jou in gesprek gaan, terwijl je dit wel moet bijhouden. Als leidinggevende wil je maar al te graag weten wat er op de werkvloer gebeurd zodat je hierop kan aansturen.

Ik beslis alleen

Als leidinggevende ben je niet de baas en beslis je niet alleen, dan had je maar een eenmanszaak moeten beginnen. Wanneer de beslissing alleen van jou komt dan zal het personeel deze beslissing minder goed uitvoeren dan wanneer zij zelf aan hebben mee beslist.

Ik ben van alles op de hoogte

Ik ben de baas, ik geef de leiding, dus ik weet alles. Is erg naïef om te denken als leidinggevende, je kunt nou eenmaal niet alles overzien. Maar wanneer jij als leidinggevende een afstandelijke houding aanhoudt tegenover het personeel dan zal het personeel niet snel op je afstappen om even alles te zeggen wat er speelt.

Ik stuur en zij volgen

Wanneer je als een autoritaire dictator zal aansturen moet je misschien naar de defensie, dit zal helaas niet in de zakelijke wereld werken. Eerder kende ik geen alternatief en heb ik het altijd zo aangepakt, tot er op de cursus uitgelegd werd dat leidinggeven ook een samenwerkingsfunctie is waarbij je de touwtjes af en toe moet loslaten. Dit zal in het begin spannend zijn maar wanneer het goed gaat zal je dit steeds vaker doen en dat komt de relatie tussen leidinggevende en team ten goede komen.

logo