Er zijn verschillende soorten weegschalen, een daarvan is de hangweegschaal. Dit wordt ook wel een unster genoemd. Waar je bij andere weegschalen producten of jezelf op de schaal plaatst, zit bij de unster een haak bevestigd aan de weegschaal. Aan een hangweegschaal hang je dus dingen op om ze te kunnen wegen. Dat lijkt misschien wat onlogisch en onpraktisch, maar voor sommige zaken komt dit juist heel erg goed van pas. Hangweegschalen zijn er in verschillende varianten, zodat er voor iedere situatie eigenlijk wel een geschikt exemplaar te vinden is. Tenminste, als je weet welke zaak deze aanbiedt!

hangweegschaal

Zoals gezegd zijn voor veel mensen hangweegschalen onbekend. Ze kennen deze misschien als optie om bagage onderweg te wegen, maar verder ook niet. Waarvoor zou je een hangweegschaal dan gebruiken? In je dagelijks leven zul je dit niet echt nodig hebben, maar in de bouw of de industrie komt het goed van pas. Daar moet je soms zaken wegen die gewoon niet op een weegschaal geplaatst kunnen worden. Omdat ze daarvoor te groot zijn of omdat ze niet het model hebben om neergezet te kunnen worden. Dan is het erg handig als het al hangend gewogen kan worden. De hangweegschaal wordt dan bijvoorbeeld bevestigd aan een kraan en met de haak die aan de weegschaal zit wordt het geheel opgetild. De unster geeft dan precies aan wat het gewicht is van hetgeen dat opgetild is. Zo kun je dus op een eenvoudige manier veel zaken toch wegen! Dit is belangrijk in veel bouwprocessen en industriële processen, je moet dan immers zeker zijn dat iets het juiste gewicht heeft. Een unster mag dan ook zeker niet ontbreken op de werkplaats! Zoals gezegd zijn er verschillende varianten verkrijgbaar, voordat je een hangweegschaal gaat kopen, is het dan ook goed om eerst te kijken waar deze voor jou aan zou moeten voldoen. Dan weet je zeker dat je een goede keus maakt!

Verschillende varianten

Uit wat voor verschillende varianten kun je nu kiezen als je een hangweegschaal wilt gaan kopen? Er zit verschil in:

  • het maximale draagvermogen
  • het materiaal van de behuizing
  • de manier van het gewicht aflezen

Vooral het eerste punt is erg belangrijk om op te letten, dit moet passen bij de zaken die jij wilt gaan wegen. Als je alleen relatief lichte zaken hebt, dan kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met een weegschaal die een draagvermogen tot dertig kilo heeft. Maar in de bouw zal dit onvoldoende zijn, daar moet je echt veel meer gewicht aan de hangweegschaal kunnen hangen. Daarom zijn er ook varianten te koop met een draagvermogen tot maar liefst 15000 kilo! Dit maakt dus een groot verschil. Ook de manier waarop je het gewicht moet aflezen verschilt. Bij sommige kun je dit alleen op het scherm zelf zien, wat geen probleem is als het niet te hoog in de lucht hangt. Maar til je iets ver omhoog met een kraan, dan is dit natuurlijk niet meer te lezen. Dan is een unster met een bijbehorende app waarop je alle gegevens af kunt leze wel zo praktisch. Wil jij een hangweegschaal kopen, kijk dan eens bij De Ridder & Den Hartog. Zij bieden voor iedere situatie eigenlijk wel een geschikte optie en zij adviseren jou graag over welke jij het beste kunt kiezen!