Wat is TL armatuur en hoe werkt het?

Fluorescentieverlichting is de uitgebreide naam die we in de volksmond afkorten tot TL licht. TL armatuur is de volledige lamp, oftewel de ophanging inclusief de lichtbron in die fluorescentie verlichtings-uitvoering. De basis van dit type verlichting is dat het licht wordt gecreëerd doordat gassen worden verwarmd of verbrand. 

De geschiedenis van TL armatuur

In 1926 werd TL armatuur geïntroduceerd door Edmund Germer en zijn collega’s bij de firma Osram. Op de wereldtentoonstelling in 1937 werd door het merk Osram dit type verlichting getoond. Uiteindelijk werd door het merk Philips in 1990 een groenere variant op de TL verlichting uitgevonden, namelijk de ‘groene fluorescentielamp’ oftewel de spaarlamp. In de huidige tijd is ook de spaarlamp verdreven uit de huizen en is daar led verlichting voor in de plaats gekomen. 

Hoe werkt een TL armatuur? 

Onder armatuur verstaan we de draagconstructie van de lamp in combinatie met de lamphouder, waarbij ruimte is voor één of meerdere lichtbronnen. Van oorsprong is het Latijnse woord ‘armatura’ de basis en het betekent niets minder dan ‘uitrusting’ en ‘bewapening’. Dit wordt in het huidige gebruik van het woord vertaald naar de bescherming die het armatuur geeft zodat je niet direct in de lichtbron kijkt maar deze soms direct, soms indirect verlichting geeft aan een ruimte. 

De binnenkant van een TL buis of spaarlamp is bedekt met een fluorescerende stof waarbij gebruik wordt gemaakt van kwikdamp of een edelgas. De gasontlading vindt plaats doordat aan beide zijden elektroden zijn geplaatst en daarover stroom loopt die zorgt voor de ontlading. De verbranding van het edelgas of de kwikdamp zorgt ervoor dat er ultraviolet licht wordt gecreëerd en dat het waarneembaar wordt voor het menselijk oog. 

In eerste instantie werd TL gezien als een duurzamere keuze dan de ouderwetse gloeilamp, maar door de moderne technieken is dat inmiddels achterhaald. De meest milieubewuste en energiezuinige keuze op dit moment zijn led lampen. Je kunt je ‘ouderwetse’ TL armatuur ook ombouwen naar een led TL armatuur waardoor je niet een hele nieuwe lamp hoeft aan te schaffen, maar je kan beperken tot het ombouwen ervan. Dit scheelt vaak veel tijd en kan ook kostenbesparend zijn. 

Welke type TL verlichting is er? 

Er zijn drie soorten TL verlichten: T5, T8 en de T12. De T12 wordt niet meer toegepast en had een buis van 38mm diameter. De T8 is de meest gebruikte verlichting nog steeds en daarvan heeft de buis 26mm diameter. De meest recente ontwikkeling is de T5 waarbij de buis 16mm diameter heeft. Doordat in de T5 variant een ander soort gas wordt gebruikt, wordt er een hogere verhouding lumen/watt bereikt wat zorgt voor meer energiebesparing. Daarnaast gaat dit type drie keer zolang mee als het veel gebruikte T8 model en heeft hij geen opstarttijd nodig omdat hij niet eerst knippert.

TL armatuur heeft dus een grote ontwikkeling meegemaakt en als je nog gebruik maakt van de ‘ouderwetse’ types in je huis of in je bedrijf, kun je deze eenvoudig energiezuiniger maken door ze om te bouwen naar een led TL armatuur. 

Klik hier om direct ons complete aanbod led verlichting te zien.