Waarom Agile werken? Twee voordelen van deze manier van werken

wat is agile werken

“Scrum”, “agile werken”, je hoort de termen steeds vaker op kantoor. Soms kan dat wat mysterieus zijn, want wat houdt het nou precies in? Die onduidelijkheid nemen we graag weg, want de bedoeling van agile werken is juist dat dingen helderder worden en overzichtelijk blijven. Daarom leggen we hier nog eens uit wat het agile werken is. En welke voordelen heeft het om agile te werken?

Agile op de werkvloer

Wat is Agile werken? Heel in het kort: het gaat om een werkmethode waarmee teams sneller in kunnen spelen op de vraag van hun klant. De term ‘agile’ betekent letterlijk beweeglijk of flexibel. Het uitgangspunt is dat grote projecten opgedeeld worden in kleinere onderdelen (‘sprints’). Door de sprints een voor een af te werken, worden complexe opdrachten gereduceerd tot behapbare klussen.

1. Blijf flexibel, en speel in op de wens van de klant

De flexibiliteit is meteen ook een van de grote voordelen van het agile werken. Omdat een project opgedeeld wordt in kleine onderdeeltjes, kan steeds worden teruggekoppeld naar de klant. Dat zijn perfecte momenten om de verwachtingen bij te stellen. Omdat je steeds kleine stukken vooruit plant, kun je als team ook steeds inspelen op die verwachtingen. Natuurlijk betekent dat veel meer communicatie tussen de klant en het team – maar dat is juist een van de dingen waar het agile werken toe stimuleert.

2. Gebruik één aanpak voor kleine en grote projecten

Agile werken betekent dat je overzicht houdt en complexe taken opdeelt in kleinere, behapbare onderdelen. Bijkomend voordeel is dat je als team steeds dezelfde werkmethode kan blijven gebruiken, ongeacht de opdracht. Je kunt net zo goed een kleine klus oppakken als een groot project dat meerdere maanden gaat duren. Dat is het mooie aan agile werken: je kunt er alle kanten mee op.

Wil jij ook agile werken?

Agile werken heeft veel voordelen, maar kost het ook veel moeite om dat in te voeren? Nee hoor, dat hoeft eigenlijk helemaal niet. Het is meer een kwestie van het veranderen van de mindset van je werknemers. Onder begeleiding van een verandermanagement bureau kan vrijwel ieder bedrijf profiteren van deze werkmethode, en daar ook de vruchten van plukken. Je leert dan hoe je sprints vormgeeft, hoe je beter communiceert over projecten, en hoe je in kunt spelen op de verwachtingen en eisen van je klanten tijdens het uitvoeren van het project.  Uiteindelijk leidt dat tot efficiënter werken, én meer tevredenheid.