Handige tips voor transport in de food branche

Regels waar je aan moet houden bij het vervoeren van voedsel

Eten vervoeren doe je niet zomaar. Het is immers een levensmiddel, en dan heb je te maken met hele strenge richtlijnen in verband met hygiëne. Dat is hartstikke logisch natuurlijk, want het gaat hier ook om de gezondheid van de mens. Maar eten wordt wel vervoert, daarom een paar tips.

Als je voedsel gaat vervoeren moet je ook hier rekening houden met de HACCP richtlijnen. Anders is het mogelijk dat je voedsel onderweg bederft, en dat wil je natuurlijk niet. De transport is een van de meest kwetsbare schakels als het gaat om de koelketen. Als jouw vervoersmiddel niet hygiënisch of geconditioneerd is, dan is de kans groot dat de producten besmet raken. Dat is niet alleen schadelijk voor de gezondheid van degene die de levensmiddelen tot zich nemen. Maar ook schadelijk voor de bedrijfsreputatie en zal daardoor ook kosten met zich meebrengen.

Gekoeld vervoer

Je moet dus HACCP-gecertificeerd zijn. Als je deze richtlijnen aanhoudt dan minimaliseer je het risico op besmetting. Je bent dit immers volgens deze norm verplicht. Dat moet ook als je houdbare, maar ook bederfelijke producten vervoerd. Er zijn vele producten die je gekoeld moet vervoeren, om zo de houdbaarheid en de kwaliteit te bewaren. Het is handig als je dan kiest om de levensmiddelen in verschillende boxen te bewaren. Voor verse producten kun je het beste kijken naar dozen die de kou kunnen bewaren. Zorg daarmee dat ze stevig en luchtdicht zijn. Vul ze natuurlijk ook nog even met koelelementen. Vervoer je enkel producten die gekoeld zijn? Dan kun je uiteraard het beste kijken naar een koelvrachtwagen over bus. Dit is een stuk veiliger voor de levensmiddelen. 

Ruimte besparing

Maar je kunt ook kijken, als het gaat om houdbaar voedsel, naar palletboxen. Zo kun je de ruimte zo efficiënt mogelijk benutten, want deze dozen zijn stapelbaar. Daardoor kun je natuurlijk een grotere hoeveelheid in een keer vervoeren. Dat maken dit soort boxen niet alleen praktisch, maar ook hartstikke duurzaam. Hoe minder vaak je moet rijden voor een bepaalde hoeveelheid, hoe minder je kwijt bent aan tijd en kilometerkosten. Maar ook het de hoeveelheid CO2 beperk je hierdoor. Voor dat je dozen aanschaft, kijk dan ook even of ze goed en gemakkelijk schoon te maken zijn. Want dan verwijder je gemakkelijk alle mogelijke bacteriën en virussen die in de dozen kunnen gaan zitten en zo het voedsel besmetten.