Tips om minimaal energielabel-C te halen

energielabel-C voor kantoren

Om te verduurzamen is het belangrijk dat je eerst weet welk energielabel een kantoorpand heeft. Met de nieuwe regels die in januari 2023 ingaan, dient ieder kantoorpand minimaal energielabel C te hebben. Is dat niet het geval? Dan kun je een boete riskeren of dient het pand gesloten te worden. Daarom is de eerste stap om contact op te nemen met EnergielabelOffertes.nl voor het regelen van een energielabel. Er wordt een inspectie uitgevoerd waarin naar voren komt wat de staat van het kantoorpand is en hoe dit beter kan. Na de inspectie krijg je een rapport met daarin alle opties om het pand te verduurzamen en de kosten die dit met zich mee gaat brengen. Je kunt dan kijken welke stappen je zet om minimaal energielabel C te krijgen voor je kantoorpand.

Hoe kun je zelf al aan de slag? 

In de meeste gevallen is isolatie een veelvoorkomend probleem in kantoorpanden. Zeker wanneer het gaat om oudere panden. Vaak heb je te maken met enkelglas of zijn de ramen en kozijnen al erg oud en aan vervanging toe. Ook kan het dak zijn beste tijd hebben gehad. Je kunt hier zelf al iets aan doen, of je kunt het rapport afwachten om zo advies te krijgen hoe je dit het beste kunt aanpakken. Wanneer de isolatie in het pand goed is, ben je minder kwijt aan het verwarmen van de ruimte. Dat is tevens het volgende punt. Veel kantoorpanden maken nog gebruik van verouderde verwarmingsinstallaties die veel energie vreten. Ook hier kun je beter keuzes in maken door te kiezen voor een warmtepomp of een zonneboiler. Om het af te maken kun je ook kiezen voor zonnepanelen. 

 Kies voor de juiste verlichting

In een kantoorpand staat de verlichting vrijwel de hele dag aan, zelfs als het al licht is buiten. Wanneer je hier ook geen verandering in aan wilt brengen, is het aan te raden om over te stappen op LED verlichting. Je kunt hiervoor slimme LED verlichting aanschaffen die alleen aan- of uitgaat wanneer er mensen in het pand aanwezig zijn. Zo vergeet je nooit meer om de lampen uit te doen en blijft het licht niet onnodig lang branden. Daarnaast ben je energiezuiniger bezig met LED verlichting. Vervang oude gloeilampen en tl-lampen voor LED verlichting om direct al een energiebesparing te creëren van 90%. Dit zijn kleine aanpassingen die je zelf al kunt uitvoeren voor een betere energielabel.