SEO technisch

Waar nog steeds wel eens misverstanden over ontstaan is het technische gedeelte van SEO. Er zijn nog best veel mensen die denken dat hun SEO goed is geregeld, puur omdat ze bijvoorbeeld goede teksten en sleutelwoorden gebruiken. Maar je website moet ook SEO technisch goed in elkaar steken. In dit artikel ga ik daar dieper op in, en zo hoop ik dat jij jouw website nog beter kunt optimaliseren voor de zoekmachines.

SEO technisch

Wat is het technische gedeelte van SEO

Je zal nu misschien wel denken, leuk en aardig maar wat is nou precies het technische gedeelte van SEO. Je kunt het technische deel opdelen in 10 elementen.

  1. Laadsnelheid
  2. Google Mobile First Index
  3. De indexatie van de website
  4. De veiligheid van de website
  5. Afbeeldingen
  6. Redirects
  7. Gestructureerde data
  8. Goed verzorgde URL’s
  9. Duplicate content
  10. Meta titels en beschrijvingen

Zorg ervoor dat bovenstaande technische elementen goed zijn, en de vindbaarheid van jouw website zal aanzienlijk verbeteren.

Gebruik bijvoorbeeld een SSL certificaat om jouw website te beveiligen, en zorg ervoor dat jouw website geen dode links bevat, en ze dus geredirect worden naar de home page, of een vergelijkbaar onderwerp binnen jouw website. Ook moeten de URL’s simpel en goed te begrijpen zijn door het algoritme van bijvoorbeeld Google. Gebruik ook niet te grote afbeeldingen, dit kan de laadsnelheid van jouw website beïnvloeden, dit heeft een negatief effect op de ranking binnen Google.

Core Web Vitals

Dan zijn er ook nog de Core Web Vitals, deze bestaat uit drie elementen die eigenlijk allemaal te maken hebben met de laadsnelheid van jouw website. De Core Web Vitals zijn dan ook zeer belangrijk binnen Google, en spelen dan ook een sleutelrol in het SEO technisch inrichten van jouw website.

De 3 elementen

  • LCP – Largest Contenful Paint
  • FID – First Input Delay
  • CLS – Cumulative Layout Shift

LCP
Dit element meet hoe snel het grootste element van jouw website is ingeladen, denk bijvoorbeeld aan een afbeelding, video, of tekstblok. En dan specifiek het gedeelte wat de bezoeker van de website direct ziet, zonder te scrollen. Dit element heeft een goede score wanneer het binnen 2.5 seconden is ingeladen.

FID
FID meet wanneer er een reactie komt wanneer een bezoeker bijvoorbeeld op een link, of knop drukt. Hoeveel tijd zit er tussen het klikken en de reactie van de website (server). Wanneer dit binnen 100 milliseconden is, is de FID score van jouw website goed.

CLS
CLS is een maatstaaf voor grote lay-outverschuivingen op jouw website. Alle onverwachte lay-outverschuivingen worden gemeten tijdens de gehele levensduur van jouw website. Met een lay-outverschuiving bedoelen ze het verplaatsen van elementen op jouw website tijdens het laden. Stel je wilt op een knop klikken, maar ineens klik je per ongeluk op iets anders, omdat er bijvoorbeeld nog een afbeelding niet was ingeladen en deze plots de knop laat verschuiven. Dat is een onverwachte lay-outverschuiving. Een goede CLS score is 0.1 seconde of korter.