Sedum cassettes, ideaal bouwpakket voor je daktuin

Sedum cassettes zijn vierkantjes, gevuld met vetplantjes van de soort ‘sedum’. Een sedumdak, opgebouwd uit cassettes, is de snelste en gemakkelijkste manier om een groen dak te krijgen. Een simpel kliksysteem zorgt ervoor dat je in een ommezien een daktuin creëert. Als je niet bang bent om op hoogte te werken, heb je zo je eigen daktuin gelegd. En anders zijn er veel vaklieden die het klusje over kunnen nemen. De cassettes zijn eigenlijk al voorgevormde minituintjes, gevuld met een tiental verschillende vetplantjes en -kruiden. Sedum is heel geschikt voor het Nederlands klimaat. De plantjes houden hun stelen kort zodat harde wind er geen grip op krijgt. Het vlezige blad zuigt zich vol water zodat de vetplantjes ook langdurige droogte uitstekend kunnen weerstaan. Ze benutten dan hun eigen opgeslagen watervoorraad.

Met sedum cassettes drukt er niet een te zwaar gewicht op je gebouw

Het mag duidelijk zijn dat je door het maken van een tuin op je dak, je flink wat gewicht toevoegt. Daar moet je dak wel tegen kunnen. De draagkracht is dan belangrijk en moet vaak vooraf worden berekend. Dat geldt zeker voor intensieve groene daken waarbij veel aarde naar boven wordt getakeld. Een sedumdak is nu juist de lichtgewicht onder de groene daken. Dat geldt voor een sedumdak met matten die je uitrolt. En dat geldt nog meer voor een groen dak dat je maakt met sedum cassettes. Dit is de meest lichte variant in daktuinen en kan ook op daken worden toegepast die minder draagkracht hebben. Door een dak te vullen met cassettes, hoef je dus bijna nooit beroep te doen op dure verstevigende constructies vooraf.

Alles in één plantenbak

Bij toepassing van sedum cassettes hoef je niet eerst allerlei lagen aan te brengen op je dak. Zoals een drainagelaag of een voedingslaag voor de plantjes. Een sedum cassette is namelijk al opgebouwd uit al deze lagen. Het hele werk is dus alleen de cassettes naar boven tillen, ze op je dak leggen en klikken maar. Dat is een groot voordeel ten opzichte van sedum dat je via matten aanbrengt. En mocht je qua ruimte niet goed uitkomen met cassettes, dan kun je de eindstreep gewoon tot de goede breedte afknippen of zagen. Sedum cassettes kun je dus voor alle dakmaten benutten. Houd wel enige afstand van de dakrand tot de eerste cassette, ongeveer 15 cm. Die ruimte kun je vullen met grind voor een goede afwatering.

Zeer weinig onderhoud met sedum cassettes

De cassettes zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Alleen een beetje eerste zorg is van belang om ze echt goed te laten wortelen. Maar een paar keer met de tuinslang besproeien is voldoende. Daarna redden de vetplantjes zichzelf. En blijft het voor jou beperkt tot een of twee keer het dak op om de boel te checken, onkruid weg te halen en eventueel een te groot vetplantje wat bij te snoeien. Je kunt de natuur verder zijn gang laten gaan. Vetplantjes zijn echte overlevers. 

Beetje stormgevoelig

Sedum cassettes zijn qua gewicht, verwerkbaarheid en gelaagde structuur hét element om je groene dak voor elkaar te krijgen. Er lijken geen nadelen te zijn; alleen een fikse storm zou roet in het eten kunnen gooien. Omdat de cassettes per stuk zijn geklikt, wortelen de plantjes niet samen in een laag van aarde. Krachtige windvlagen zouden de cassettes uit hun verband kunnen rukken en dan is het wel zaak de structuur van je groene dak te herstellen.