Linkbuilden: Hoe doe je dat en waarom doe je dat?

Wat is linkbuilden: linkbuilden is het plaatsen van relevante links van andere websites naar jouw website. Linkbuilden klinkt heel makkelijk: gewoon wat linkjes op andere websites naar je site  plaatsen en je stijgt in Google. Helaas is het een stuk moeilijker dan dat. Ook moet je uitkijken met waar je linkjes plaatst. Soms kunnen backlinks namelijk ook schadelijk zijn voor je site.

Starten met linkbuilden

Voordat je begint met linkbuilden is het goed om een aantal dingen te weten. Zo is het belangrijk dat de backlinks (links op andere sites naar jouw site) die je plaatst of aanvraagt wel op sites staan die relevant zijn voor je website. Als je een link plaatst op een site die niks met jouw business te maken heeft, zal Google hier nauwelijks tot geen waarde aan toekennen. Het kan zelfs zo zijn dat er aan deze link een negatieve waarde wordt toegekend, waardoor u daalt in de zoekresultaten. Kijk ook goed of de content van de websites aansluit op uw contentmarketing.

Waarde van de websites

Het is dus belangrijk dat je voordat je een link plaatst eerst kijkt of een bedrijf wel relevant genoeg is. Bevindt het bedrijf zich in dezelfde branche, verzorgen ze soortgelijke diensten? Is het een duidelijke, overzichtelijke site, is het een site die veel bezocht wordt en heeft de site een goede reputatie? Dan is het een goede website om een link op te plaatsen.

Startpagina’s

Het is het makkelijkst om als eerste één of meerdere startpagina’s op te zoeken die relevant zijn voor jouw branche en hier jouw site aan te melden. De beste internetgids om je site bij aan te melden is www.startpagina.nl. Dit is een website met een hoge waardering van Google en dit zal een positieve invloed hebben op de waarde van je link. Een site al swww.startkabel.nl is minder waardevol. Het is een internetgids die veel minder wordt gebruikt, minder overzichtelijk is en ook minder hoog wordt gewaardeerd door Google.

De Linktekst

Het is belangrijk te weten dat Google de tekst van de link gebruikt om te bepalen waar de pagina waarheen wordt gelinkt over gaat. Klik hier is dus geen goede link, want Google zal denken dat de pagina die er achter ligt zal gaan over “klik hier”. “Klik hier voor linkbuilding tips” is duidelijk voor Google.

Welke sites linken naar je concurrent?

Kijk eens welke sites links naar jouw concurrenten op hun site hebben staan. Een site die naar jouw concurrent linkt zou ook best bereid kunnen zijn een link naar jouw website te plaatsen. Je kan dit onderzoeken met diverse backlink monitor pakketten zoals seoprofiler.com of ahrefs.com.