Leren beleggen met deze interessante tips

Steeds meer mensen willen graag leren beleggen. Dit is uiteraard voor het grootste deel het gevolg van het feit dat spaargeld tegenwoordig helemaal niets meer oplevert, integendeel. Ondanks het feit dat leren beleggen ongelofelijk boeiend kan zijn en het u op termijn zeker financieel voordeel kan opleveren is beleggen natuurlijk niet hetzelfde als geld op een spaarrekening plaatsen. Beleggen kan u in de praktijk dan ook grotere winsten opleveren, maar er zijn ook significant grotere risico’s aan verbonden. Het is belangrijk dat u deze risico’s begrijpt, zeker als beginnende belegger. Hoe dan ook, wilt u ook graag leren beleggen? Dan is het zonder meer een aanrader om even stil te blijven staan bij de onderstaande tips.

1. Beleg uitsluitend in wat u kent en begrijpt

Eén van de belangrijkste tips die we u kunnen geven met betrekking tot leren beleggen is dat u altijd, maar dan ook echt altijd uitsluitend zou moeten beleggen in zaken die u goed kent en begrijpt. Ga dus met andere woorden niet in zee met een bedrijf dat een product produceert waar u helemaal niets van begrijpt, tenzij u zich laat inlichten door een expert ter zake. Verder op deze pagina zal er worden benadrukt dat een goede spreiding van uw kapitaal van cruciaal belang is, maar dat betekent niet dat u het moet gaan investeren in zaken waar u geen voeling mee heeft. Dit is echt één van de belangrijkste aandachtspunten bij leren beleggen.

2. Neem geen impulsbeslissingen

Elke ervaren belegger zal het er mee eens zijn dat de beleggerswereld een ongelofelijk gevoel gedreven markt is. Dit heeft als gevolg dat er in de praktijk, in het bijzonder bij nieuwe beleggers vaak impulsbeslissingen worden genomen. Men heeft iets gehoord van een vriend of men heeft een positief nieuwsbericht gelezen en meteen worden er stevige bedragen geïnvesteerd. Dit is altijd gevaarlijk, niet in het minst omdat er vaak reeds op goed nieuws is geanticipeerd door de beleggers. Op het ogenblik dat er een positief nieuwsfeit verschijnt is dit dus mogelijk al (groten)deels ingecalculeerd in de actuele (aandelen)koers. Regel nummer één onder beleggers, doe altijd eerst grondig onderzoek voordat u uw geld gaat investeren!

3. Beleg uitsluitend met geld dat u kunt missen

Leren beleggen gaat met vallen en opstaan, maar ook meer ervaren beleggers kunnen de bal al eens volledig misslaan. Omwille van deze reden wordt het altijd sterk aangeraden om uitsluitend te beleggen met geld dat u kunt missen. Hou er bovendien rekening mee dat de beste rendementen vaak over de lange termijn worden gerealiseerd. Heeft u dus met andere woorden alleen kapitaal beschikbaar welke u eigenlijk binnen korte termijn nodig kunt hebben? In dat geval is het wellicht niet interessant om daarmee te gaan beleggen, in tegendeel.

4. Zorg voor een goed gediversifieerde portefeuille

Wanneer u gaat leren beleggen zal er u, bijvoorbeeld tijdens het volgen van een bepaalde cursus sowieso worden aangegeven dat diversiteit de sleutel is tot succes. Op het ogenblik dat u een portefeuille met beleggingen gaat samenstellen is het dan ook altijd van belang om uw kapitaal voldoende te spreiden. Voorzie niet alleen een spreiding tussen verschillende sectoren, maar denk ook aan verschillende beleggingsproducten en eventueel zelfs meerdere doelmarkten. Hou hierbij ook rekening met de valuta van uw beleggingen. Al uw kapitaal investeren in beleggingen die worden uitgegeven in de euro is bijvoorbeeld geen goed idee.