Lees hier meer over het individueel keuzebudget welzijn

individueel keuzebudget welzijn

IKB staat voor Individueel Keuzebudget en is onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Het individueel keuzebudget bestaat uit de vakantietoeslag, de eindejaarsuitkering, de levenslooptoelage en bovenwettelijk verlof. Momenteel is het IKB van toepassing bij de waterschappen, gemeenten, rijksoverheid, provincies en in de welzijnssector. Het individueel keuzebudget welzijn bedraagt ongeveer achttien procent van het salaris.

Meer salaris of vakantie-uren

Het doel van het individueel keuzebudget welzijn is dat de medewerker het elke maand naar eigen behoefte in kan zetten. Dit kan worden ingezet als je bijvoorbeeld meer verlof of salaris wil, of als je een opleiding wil volgen. Het individueel keuzebudget wordt maandelijks opgebouwd. Je kunt het dus niet gebruiken als je nog niets hebt opgebouwd. Als je ervoor kiest om het IKB één of meerdere maanden niet in te zetten, wordt het geld gereserveerd en kun je het later gebruiken. Je kunt het opgebouwde budget laten uitkeren in geld, omzetten in vakantie-uren of op een later moment laten uitbetalen. Het IKB wordt elk jaar opnieuw ingezet, dus alles wat niet is gebruikt wordt elk jaar in december uitbetaald.

individueel keuzebudget welzijn

Ondersteuning van een software

Als werkgever is het individueel keuzebudget iets dat je mee moet nemen in de administratie. Je kunt ervoor kiezen om het IKB en het LBB te laten verwerken door een externe partij. Het kan vrij veel tijd in beslag nemen om dit allemaal zelf te moeten doen. Je kunt een software aanschaffen waarin je deze, en andere HR-werkzaamheden, voor je kunt laten uitvoeren.

Door middel van deze software kunnen werknemers inzicht krijgen in de beschikbare budgetten die ze hebben opgebouwd en kunnen ze beslissen of ze het inzetten of niet. Naast het weergeven en inzetten van het IKB kunnen werknemers in deze software ook verlof aanvragen, hun salaris inzien, gegevens inzien en bewerken en planningen bekijken.

Als werkgever zijnde kun je de gegevens van alle werknemers in een handig overzicht bekijken en belangrijke documenten inzien.