Landschapsarchitectuur iets van deze tijd?

Vroeger was er geen sprake van landschapsarchitectuur. Dan praten we inmiddels wel over heel wat jaren terug. Misschien al wel ver voor de tijd van de Romeinen, want die beschikten ook al over heel wat creativiteit en kwaliteiten. Dat de Romeinen konden bouwen weten veel mensen wel. Maar in de leefomgeving werden ook de mooiste landschappen gecreëerd. Oftewel in deze context wordt met vroeger echt heel lang geleden bedoeld. En dan met name die architectuur waar men voor opgeleid kan worden. Dat is toch echt iets van de twintigste eeuw.

Het brede begrip van landschapsarchitectuur

Landschapsarchitectuur is het ombouwen en hervormen van gebieden waarvoor een plan of een ontwerp voor gemaakt wordt. In Nederland kan je hiervoor een opleiding volgen met een diploma als landschapsarchitect op zak als resultaat. Wie wel eens een bezoek aan het kasteel van Versailles heeft gebracht, is misschien onbewust, een daadwerkelijke bezoeker van een creatie van architectuur geweest. Jarenlang hebben zich hier mensen over een ontwerp gebogen. Jaren is er gewerkt aan de schoonheid zoals die er tegenwoordig bestaat. 

Iedereen kent wel een project

Zo zijn er talloze projecten waar met lief en leed aan gewerkt is. Het mooie is dat er altijd uitgegaan wordt, hoe er met zorg met de natuur om gegaan moet worden. Vele steden hebben door het inbrengen van landschapsarchitectuur weer meer groen in de straten gekregen. Lanen met de meest prachtige bomen, die mooi groen kleuren in de lente, maar een fantastische gloed in de herfst krijgen. Parken met idyllische plekjes, waar je als mens heerlijk tot rust kan komen. Pleinen midden in de stad, waar je het water hoort vallen uit een fontein en een glimlach op het gezicht van menig mens bezorgt.