Hoe je als beginnend zzp’er geld kunt besparen

Als beginnend zzp’er wil je geen geld uitgeven wat je niet hebt. Eigenlijk elke uitgave, ook al is het noodzakelijk, zie je als één teveel. Maar op welke manier kun je sparen op je business? Of je nu hovenier, grafisch vormgever of tekstschrijver bent. Deze tips helpen je op weg zodat je onder de streep maandelijks meer geld overhoudt dan je nu doet. 

Je kunt meer dan je denkt..

De eerste tip om geld te besparen is doe wat je zelf kunt doen. Volg een korte cursus voor boekhouding (of vraag iemand in je omgeving) en houd je eigen administratie up to date. Om een ervaren boekhouder in te huren, ben je zo max. 80,- per uur verder. Dit zijn kosten die je ook uit kan geven aan artikelen als je bijvoorbeeld op inkoop bent voor je webshop of voor marketingdiensten gericht op je bedrijf. Een simpele website zou je ook zelf kunnen bouwen, WordPress is namelijk gewoon gratis. 

Kostenplaatje

Het is belangrijk om je inkomsten en uitgaven overzichtelijk te hebben, zodat jij per maand op de hoogte bent wat er inkomt en uitgaat. Zo kom je niet voor onnodige verrassingen te staan. Het is logisch dat je als je starter bent, je meer kosten maakt en investeert. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar houd er wel rekening mee. Voor een inschrijving bij de KVK betaal je ook al 50,-. Veel zzp’ers hebben een spaarpotje waar ze het opzetten van hun bedrijf van betalen. 

Een andere manier voor de het besparen van kosten is inkopen doen bij een groothandel. Ben je bijvoorbeeld onlangs begonnen als hovenier? Doe dan je inkopen bij een groothandel voor Hoveniers. Als je groot inkoopt, kun je hier een hoop kosten op besparen, dan wanneer jij je producten bij een doorsnee supermarkt koopt. Voordeel: groothandels kennen vaak als een van de eerste de nieuwste producten, manieren en trends. Soms worden er ook cursussen gegeven. 

Je kunt ook kijken bij tweedehands winkels of webshops. 

Bouw je netwerk 

Wanneer jij als startende zzp’er al begint met het opbouwen van je netwerk, zul je hier laten de vruchten van plukken. Je kunt wat voor elkaar betekenen en elkaar een gunst verlenen. LinkedIn is een populaire social media website, gericht op zakelijke relaties. Hierop kun je je bedrijf promoten door bijvoorbeeld inhoudelijke informatie te delen en in contact komen met andere zzp’ers in of buiten jouw branche. Hoe verder je je netwerk uitbreidt, hoe beter het is.