Hoe ga je als projectleider om met flexibele werkschema’s?

projectleider

Flexibele werkschema’s wordt steeds vaker gebruik van gemaakt. Werknemers werken vooral sinds de corona-pandemie steeds vaker thuis en de vraag naar een betere werk-privé balans wordt steeds groter. Sommige werknemers zoeken liever een rustige werkplek dan dat ze op een druk kantoor zitten. Voor werknemers hebben flexibele werkschema’s veel voordelen, maar als projectleider kan het voor wat obstakels zorgen. Hoe houd je bijvoorbeeld de vinger aan de pols, als je werknemers niet op locatie zijn? Hoe je het best kan omgaan met flexibele werkschema’s lees je hier.

Zorg voor een duidelijke taakverdeling

Flexibele werkschema’s zijn geen enkel probleem voor een goed resultaat van een project, zolang er maar duidelijke afspraken worden gemaakt. Als projectleider moet je bewust zijn van de werkschema’s van jouw teamleden. Houd rekening met welke dagen welke werknemer aanwezig is en hoeveel uur hij of zij werkt.

De juiste projectmanagement software

Een project wordt uitgevoerd door mensen, maar de juiste software kan je hier wel erg goed bij helpen. Door duidelijke projectmanagement software te gebruiken, houd je altijd en overal de vinger aan de pols. Je ziet constant wat de huidige status van verschillende taken is en welke stappen er nog uitgevoerd moeten worden. Een project management tool helpt je bovendien bij het maken van een goede taakverdeling. Ook als jij er zelf een flexibel werkschema op na houdt, is dit soort software de ideale manier om het project te managen.

Blijf contact houden

Werk jij zelf regelmatig op een andere locatie of werken andere teamleden vaak thuis? Dan is het belangrijk om goed contact te blijven houden. Zorg ervoor dat jij als projectleider op de hoogte bent van wat iedereen uitvoert. Ook meetings, digitaal of fysiek, met het gehele team zijn belangrijk. Zo staan alle neuzen weer dezelfde kant op en werken jullie gezamenlijk naar hetzelfde doel. Is de teamspirit ver te zoeken? Organiseer dan eens een leuk personeelsuitje voor het team.

Kijk naar mogelijkheden in plaats van problemen

Een team managen met flexibele planning kan lastig zijn, maar brengt ook veel voordelen met zich mee. Daarom is het als projectleider belangrijk om naar de mogelijkheden te kijken, in plaats van naar de problemen of moeilijkheden. Juist met flexibele werkschema’s is de kans groot dat er altijd wel iemand is die op een bepaald moment een taak kan uitvoeren. Ga in gesprek met het team en ontdek samen wat voor jullie de beste taakverdeling en tijdsverdeling is.