Energielabel bedrijfspand aanvragen
Voor bedrijfspand eigenaren is het verstandig om bij verhuur of verkoop van een bedrijfspand te beschikken over een geldig energielabel. Sterker nog, dit is verplicht. Over de verplichting vertellen we later meer. Maar wat is een energielabel voor bedrijfspanden? Lees het in dit artikel!
Wat is een energielabel bedrijfspand?
Het energielabel is onderdeel van een energieprestatieadvies rapport. In dit energieprestatieadvies rapport, ook wel EPA-rapport genoemd, vind u alles over de energieprestaties van uw bedrijfspand. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw bedrijfspand is. Energiezuinige bedrijfspanden krijgen een A++++-label en panden die niet zuinig zijn een G-label. Bij energieklassen is A++++ het beste en G het minst energiezuinig.
De energieklasse wordt bepaald tijdens een inspectie van een EPA adviseur, hierbij wordt er gekeken naar alle zaken die van belang zijn voor de energiezuinigheid van uw bedrijfspand. Denk bijvoorbeeld aan de manier van verwarmen, de isolatie, het glas en nog veel meer zaken die invloed hebben op het energieverbruik van een pand. Een nieuw energielabel is 10 jaar geldig. Een energielabel bedrijfspand aanvragen kan via deze gecertificeerde aanbieder.
Energielabel verplichting
Een energielabel is voor de meeste bedrijfspanden verplicht. Deze verplichting geldt sinds januari 2015 bij zowel verkoop als verhuur van uw bedrijfspand. Voor veel pandeigenaren is voldoen aan de verplichting de belangrijkste reden om een energielabel bedrijfspand aan te vragen. Echter kan een energieprestatieadvies rapport u ook veel inzicht geven in de energieprestatie van uw pand en de mogelijke maatregelen voor energiebesparing. Een energielabel is niet verplicht voor: monumenten, religieuze panden, opslagruimten, werkplaatsen en tijdelijke gebouwen.
Boete energielabel bedrijfspand
Sinds 2015 is het voor pandeigenaren verplicht om een geldig energielabel in bezit te hebben bij verkoop en verkoop van een bedrijfspand. Tegenwoordig wordt er enorm streng gecontroleerd op de aanwezigheid van een geldig energielabel. Is er geen energielabel aanwezig? Dan riskeert u een boete die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. U wilt natuurlijk een boete voorkomen, vraag daarom direct een energielabel aan als u deze nog niet in bezit heeft.