Een slimme werkplek: verhoog de productiviteit van je team

slimme werkplek

Onder de juiste omstandigheden kan werken hartstikke leuk zijn! Eén van die omstandigheden is bijvoorbeeld een goede werkplek. Een mooie, schone en gezonde werkplek zorgt namelijk voor minder stress, minder ziekte en hogere productiviteit. Voor werkgevers en managers is het dan ook belangrijk om slimme werkplekken in te richten, om zo de productiviteit van het team te verhogen. In dit blog geven we je daarom 4 tips voor de inrichting van een slimme werkplek.

Slimme werkplek inrichten, tip 1: Flexplekken 

Bij de meeste kantoren werken mensen nog op vaste plekken. Aan de ene kant natuurlijk fijn, want zo kun je jouw werkplek precies zo inrichten als je zelf fijn vindt. Maar aan de andere kant is er bewezen dat flexplekken, dus werkplekken die op verschillende momenten door verschillende personen gebruikt worden, de productiviteit kunnen verhogen. Je brein raakt zo namelijk minder snel ‘verveeld’. 

Flexplekken zijn dus een goed idee voor de inrichting van een slimme werkplek. Zo kun je je werknemers op een positieve manier stimuleren en hen helpen het werk beter te doen. Wel nog een tip: zeker bij flexplekken is het belangrijk dat het bureau, de stoelen en de apparatuur vaak schoon te (laten) maken! Zo houd je de werkplek gezond. 

Slimme werkplek inrichten, tip 2: Probeer niet te veel te besparen

Wij weten als geen ander hoe duur apparatuur, bureaus en bureaustoelen kunnen zijn. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je liever niet te veel wilt uitgeven aan slimme werkplekken. Toch zouden we je toch aanraden om in deze categorie niet té veel naar de cijfers te kijken en vooral te letten op kwaliteit. Op lange termijn hebben jij en je werknemers er echt profijt van als je investeert in spullen van goede kwaliteit. Werkplekken die niet prettig werken zullen namelijk de productiviteit verlagen en kunnen zelfs voor gezondheidsklachten als rugpijn zorgen. 

Slimme werkplek inrichten, tip 3: Zorg voor voldoende natuurlijk licht

Daglicht is essentieel om je werk goed te kunnen uitvoeren. Het geeft je een beter gevoel, maakt je werkdag prettiger en verhoogt de kwaliteit van je prestaties. Zorg bij het inrichten van de slimme werkplek er dus ook voor dat er meer dan voldoende daglicht beschikbaar is.

Slimme werkplek inrichten, tip 4: Denk aan de digitale werkplek

Nu we allemaal meer thuis werken, maken we ook steeds meer gebruik van een digitale werkplek. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is dat deze werkplek goed op orde wordt gehouden. Werk dus georganiseerd, label je documenten en ruim regelmatig je digitale plekje op. Je zult er een stuk vrolijker van worden!