De voordelen van transportsystemen

Wanneer je een bedrijf binnenloopt, zie je vaak verschillende soorten transportsystemen. Bij de aanschaf van de transportsystemen moet gekeken worden of ze veilig genoeg zijn en of ze goed toegepast kunnen worden voor bepaalde werkzaamheden. De interne transportsystemen in een bedrijf zijn belangrijk om de werkzaamheden van de werknemers te verlichten. Zijn de transportsystemen in orde dan zullen de werkzaamheden vlot blijven verlopen. Er worden in een bedrijf vaak verschillende soorten transportsystemen gebruikt. In de meeste bedrijven vallen de rollenbanen het eerst op wanneer je er voor de eerste keer binnenkomt. Ze worden in alle takken van de industrie toegepast. 

Rollenbanen 

Er zijn veel verschillende soorten rollenbanen. Rollenbanen dienen om de werknemers te ontlasten van zware werkzaamheden. Werknemers hoeven niet meer met zware onderdelen door de werkplaats te lopen bij het gebruik van rollenbanen. Sjouwen met zware onderdelen is slecht voor de rug van de werknemer. Door het sjouwen werd het ziekteverzuim steeds groter. Daarom is bij de inrichting van een werkplaats ervoor gezorgd zoveel mogelijk rollenbanen te gebruiken. De werknemer pakt nu een werkstuk op en plaatst dat op de rollenbaan. Het zware onderdeel hoeft hij niet meer te dragen. Het vooruitduwen van een product wat op de rollenbaan staat, is voldoende om het naar de plaats van bestemming te vervoeren. Wanneer de rollenbaan een beetje afloopt, zal het product automatisch naar de plaats van bestemming rollen. 

Elektrisch gedreven rollenbanen 

Er worden ook rollenbanen gebruikt die elektrisch worden aangedreven. Wanneer de werknemer het product op de rollenbaan plaatst, zal het automatisch naar de losplaats gaan. Elektrische rollenbanen moeten goed beveiligd zijn. Er moet worden voorkomen dat een werknemer met zijn vingers of kleren tussen de aangedreven rollen komen. Er zouden daardoor anders ernstige ongelukken kunnen gebeuren. 

Harmonica rollenbanen 

Zoals het woord al doet vermoeden zijn dit rollenbanen die in- en uitgetrokken kunnen worden. Ook is het mogelijk ze in een bocht te plaatsen. In magazijnen worden de harmonica rollenbanen vaak gebruikt. 

Telescoop rollenbanen 

Dergelijke rollenbanen kunnen gemakkelijk worden uitgetrokken. Ze zijn gemakkelijk bij het laden en lossen wanneer de afstand steeds wisselend is. Je hoeft niet te sjouwen met de producten, omdat ze direct op de rollenbaan kunnen worden geplaatst. 

Bandtransporteurs 

Bij bandentransporteurs kunnen gemakkelijk kleine onderdelen worden getransporteerd. De kleine onderdelen blijven tijdens de voortgang van de band op de band liggen. 


Kettingtransporteurs 

Wanneer er voor een transport in een bedrijf moet worden gezorgd waarbij er een hoogte moet worden overbrugd, kunnen kettingtransporteurs worden gebruikt. 

Liften 


Moeten er constant zware producten getild worden, kunnen liften worden gebruikt om overbelasting van de rug te voorkomen. De zware producten zouden het ziekteverzuim aanzienlijk verhogen wanneer ze steeds maar weer moeten worden opgetild. 

Werkplezier


Goede transportsystemen zorgen ervoor dat het werkplezier onder de werknemers toeneemt. Werknemers zijn niet zo vaak meer ziek thuis met rugklachten. Een bedrijf kan zo goed mogelijk werk leveren wanneer de verschillende werkzaamheden op de juiste manier op elkaar zijn afgestemd.

Bron: ecommercewebshops