Het starten van een bedrijf is een spannende aangelegenheid die over de afgelopen jaren steeds populairder geworden is. Nooit hebben zoveel mensen zich bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als in de afgelopen paar jaar. De meeste beginnen als eenmanszaak of vof. Enkele anderen willen direct een BV oprichten of kiezen ervoor om gebruik te maken van de Vereniging. De meeste bedrijven kiezen er echter voor om, zodra zij een bepaalde omzet hebben bereikt,  een BV oprichten. De reden hiervoor is dat er een paar kleine voordelen zijn bovenop het feit dat een BV vaak professioneler oogt bij grotere klanten.

De voordelen van een BV oprichten

Het oprichten van een BV kan een hele goede keuze zijn en meerdere voordelen hebben voor uw organisatie. Hierbij hebben we het over bepaalde juridische en fiscale voordelen die te maken hebben met het feit dat een BV een eigen rechtspersoon is. Iets wat een eenmanszaak bijvoorbeeld niet is.

  • Rechtspersoon. Een voordeel dat veel ondernemers zien bij het oprichten van een BV is het feit dat ze hiermee een scheiding aan kunnen brengen tussen privé- en bedrijfsvermogen.; Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld gebruik gaan maken van de leningen van banken of veiliger investeringen van investeerders toelaten. Op die manier kunnen zij gemakkelijk en sneller groeien dan wanneer deze investeringen niet gemaakt zouden kunnen worden. 
  • Aandelen. Een tweede groot voordeel aan een BV oprichten is het feit dat er aandelen verdeeld kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk om investeerders aandelen aan te bieden. Daarnaast bieden aandelen in een bedrijf ook voor de eigenaars een duidelijke zekerheid. Zodra het bedrijf verkocht zou worden, weten ze allemaal welk aandeel ze krijgen.
  • Nieuwe eigenaar. Het laten toetreden van een nieuwe eigenaar of aandeelhouder is gemakkelijker, omdat er hierbij geen sprake is van een belastingheffing of een overdrachtswinst. 

BV oprichten en accountants

Zodra u een BV op heeft gericht, is het verstandig om gebruik te maken van een goede accountant. Het hebben van een boekhouder is hierbij niet langer afdoende. Vaak heeft u nu te maken met uitgebreide jaarrekeningen, nota’s en aandelen die goed moeten worden verwerkt. Ook krijgt u te maken met een pand dat wellicht gekocht is en eventuele aandeelhouders van buitenaf. Een goede accountant kan bij en na een BV oprichten, goed helpen met het op de rit krijgen van de nodige papieren. Het voordeel aan een accountant is dat hij ook fiscale kennis heeft en daardoor gemakkelijk een grotere organisatie kan onderhouden. Heeft u heel veel transacties en klanten, of ingewikkelde cashflows? Dan kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een goed voorzien financieel team binnen uw bedrijf of om dit uit te besteden aan een accountantskantoor met fiscalisten. 
Het grote voordeel aan het oprichten van een BV is dan ook de financiële zekerheid. De BV is een eigen rechtspersoon en daardoor kunt u gemakkelijker startersverlies door investeringen leiden. Vaak kunt u ook gemakkelijker leningen verkrijgen via een bank of instelling wanneer u een BV achter u heeft .Ook wordt het vinden van geschikte kantoorpanden of het kopen van dergelijke panden een stuk makkelijker. Bij Stamrechtbv werken ze uitsluitend met experts en helpen ze u graag bij het oprichten van een BV.