De perfecte werkvloer voor jouw bedrijf

Wanneer je een eigen bedrijf hebt met werknemers in dienst ben je natuurlijk altijd bezig met het verbeteren van de productiviteit en het verbeteren van je dienst of product. Als bedrijfsleider en eigenaar word je in principe als laatste betaald. Nadat alle kosten, belastingen en lonen zijn betaald is wat er overblijft de winst die je in eigen zak kunt steken. Daarom kan bedrijfsvoering best wel stressvol zijn. Maar als een bedrijf goed loopt dan zal het natuurlijk ook ontzettend veel opleveringen en zul je waarschijnlijk meer verdienen dan je met een salaris doet. Een van de aspecten die belangrijk is voor een goed functionerend bedrijf is een productieve werkvloer. Daarom bespreken we in dit artikel hoe je de perfecte werkvloer creëert voor jouw bedrijf.

Open ruimte vol licht

De tijd van grote ‘cubicle’ kantoren waar honderden werknemers elk hun eigen hokje hebben is voorbij. Dit was zeer populair in de jaren negentig maar het zorgde voor ongelukkige werknemers en ongelukkige werknemers zullen niet heel productief zijn. Tegenwoordig kiezen veel bedrijven voor een meer open werkvloer waar de werknemers met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Ook is het fijn om veel natuurlijk licht te hebben. De super felle tl-buizen zorgen ook niet bepaald voor een fijne werksfeer.

Schoonhouden

Het is natuurlijk ook belangrijk om de werkvloer schoon te houden. Alle bedrijven creëren afval. Ik weet nog goed dat ik bij een bedrijf werkte waar de schoonmaakdienst nooit het werk goed deed. De werkstations waren vaak stoffig en vies en ook de afvalemmers werden nooit geleegd. Ook waren er een aantal mensen die nooit meehielpen met het afruimen van de gezamenlijke lunchtafel. Dit zorgde weer voor confrontaties en een negatieve werksfeer. Daarom is het belangrijk voor bedrijven om ervoor te zorgen dat een bedrijf altijd netjes schoon wordt gehouden. Als er geen goede schoonmaakdienst is kun je daarom beter samen met de werknemers een systeem opzetten om de werkvloer schoon te houden. Het kan ook slim zijn een restafvalcontainer te huren.

Gezamenlijke activiteiten

Voor de werksfeer is het belangrijk dat iedereen goed met elkaar overweg kan. Een goede manier om banden te creëren is om samen met het bedrijf wat leuks te gaan doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dagelijks samen te lunchen. Ook een wekelijkse borrel is een goed idee om ervoor te zorgen dat iedereen met elkaar overweg kan en ook buiten het werk sociale contacten met elkaar hebben.